Frugt og grønt fra lokalsamfundet skaber glæde på plejehjem i Furesø
Det vækker nostalgiske madminder på Plejehjemmet Svanepunktet i Furesø Kommune, når borgere donerer frugt og grønt til plejehjemmet. Plejehjemsbeboerne er med i køkkenet og bruger de donerede æbler, blommer, tomater og rødbeder til at sylte, bage og lave marmelade af frugten.
En aktivitetsmedarbejder på plejehjemmet har fået en god idé om at spørge borgere i lokalområdet, om de har ekstra frugt og grønt fra deres frugttræer og haver, som de vil donere til plejehjemmet. Det har der været god opbakning til fra lokalsamfundet.
Aktivitetsmedarbejderen sørger for, at de donerede frugter og grønsager bliver brugt i køkkenaktiviteter sammen med beboerne. Alle beboere på plejehjemmet kan deltage i det omfang, de ønsker og har mulighed for.
Mens duften og smagen af hjemmebag og hjemmesyltning giver et præg af hjemlighed og vækker beboernes sanser, bidrager køkkendyderne til socialt samvær blandt beboerne. Det vækker beboernes minder og erindringer. På den måde kommer tiltaget alle beboerne til glæde, også dem der ikke deltager aktivt i køkkenaktiviteterne.
Sådan bruger Plejehjemmet Svanepunktet frugt og grønt fra lokalområdet i sociale aktiviteter med borgerne
1. Aktivitetsmedarbejderen koordinerer frugtdonation gennem Facebook
Aktivitetsmedarbejderen rækker ud til lokale borgere via Furesø Kommunes Facebookside. Her spørger hun med jævne mellemrum og efter årstiden, om der er borgere, der har ekstra æbler, blommer eller grøntsager, de vil donere til plejehjemmet. Herefter koordinerer aktivitetsmedarbejderen med borgerne, der selv kommer og sætter frugt og grønt af ved plejehjemmet efter aftale.
2. Aktivitetsmedarbejderen planlægger aktiviteter med frugt og grønt fra donationerne
Aktivitetsmedarbejderen planlægger køkkenaktiviteter med plejehjemmets beboere alt efter, hvilke frugter og grøntsager, borgerne fra lokalområdet kommer med. Beboerne på plejehjemmet kan også komme med ønsker til, hvilke kager, sylt og marmelader, de husker fra dengang, de selv stod bag gryderne – og det forsøger aktivitetsmedarbejderen at efterkomme. Herefter sørger aktivitetsmedarbejderen for at købe ind og finde opskrifter til aktiviteten. Det foregår gerne en dag eller to inden selve aktiviteten – eller alt efter hvor længe frugterne og grøntsagerne kan holde sig.
3. Beboerne bager, sylter og deler gode madminder under aktiviteterne
Beboerne samles i plejehjemmets fælleskøkken, hvor de hjælper til i det omfang, de har lyst og evner til. Beboerne kan for eksempel hjælpe med at snitte og skrælle grøntsager eller koge sukker og eddike til sylt. Andre beboere sidder og lytter og snakker med under aktiviteten. Aktivitetsmedarbejderen og 1-2 medarbejdere fra plejepersonalet hjælper beboerne under aktiviteterne, mens de lytter til gode tips og minder omkring madlavning fra beboerne.
4. Plejehjemmets øvrige beboere og plejepersonale bliver inviteret på eftermiddagskaffe
Til eftermiddagskaffen kan alle beboerne smage på det hjemmebag eller hjemmesylt, som gruppen af beboere har lavet tidligere på dagen. Her er beboerne stolte og glade over at kunne fortælle om, hvad de har lavet, og de har et fælles samtaleemne, som bidrager til en hyggelig stemning blandt personale og beboere.