Madværksteder fremmer madglæden
På seniorhøjskoler i Roskilde Kommune tilbereder ældre borgere mad sammen på madværksteder. Aktiviteten har ikke kun givet gode smagsoplevelser, men også styrket de ældres færdigheder i køkkenet og skabt nye fællesskaber.
Mange ældre, der har benyttet seniorhøjskolers tilbud, står ikke længere selv for den daglige madlavning i hjemmet.
På seniorhøjskolernes madværksteder i Roskilde Kommune har man imidlertid valgt at genoptage madlavningen i fællesskab. Det har givet borgerne erindringer om madfærdigheder og gode måltider, og det har fremmet deres lyst til at genoptage madlavningen derhjemme. Samtidig er madværksteder blevet et middel til at styrke sociale relationer, da de har givet hyggelige anledninger til at mødes, dele minder og måske endda prøve nye retter i fællesskab med andre.
Madværkstederne bliver afholdt som et sammenhængende forløb ad fire omgange, hvor fire til fem borgere med vejledning fra en aktivitetsmedarbejder har tilberedt og spist mad sammen. Når forløbet er afsluttet, har borgerne kunnet tilmelde sig et nyt madhold, hvis de ønsker at forsætte aktiviteten.
Medarbejderne er i forbindelse med forløbet klædt på til at tilberede mad sammen med de ældre. Medarbejderne har deltaget i et kursusforløb, hvor de har fået viden om smag, sæson, sanser og ældres madpræferencer samt det rehabiliterende arbejde i køkkenet. Medarbejderne har brugt deres faglighed til at støtte borgerne i køkkenet.
Aktiviteterne for et madhold i madværkstedet består typisk af fire elementer
Madholdet handler ind
Madholdet tilbereder maden
Madholdet spiser maden
Madholdet evaluerer forløbet, og en ny borger bestemmer næste uges ret
Udvalgte medarbejdere har fået et kulinarisk kørekort
Roskilde Kommune og Madkulturen testede i 2013 ’Madværksteder’ som et tilbud til ældre på fire seniorhøjskoler. I 2015 er projektet blevet videreudviklet og gennemført på kommunens seniorhøjskoler. Det har betydet, at alle borgere, som er tilknyttet en seniorhøjskole, kan deltage i aktiviteten.
For at sikre at medarbejderne er klædt på til at afholde madværksteder, har otte aktivitetsmedarbejdere fulgt kurset ”Kulinarisk Kørekort” i projektperioden. Kursusforløbet har bestået både af teori og praktiske øvelser og har givet indsigt i:
- Arbejdet med råvarer i sæson, tilberedningsmetoder, og hvordan man kan sammensætte et måltid, der tager hensyn til de ældres ønsker og madtraditioner.
- Konsistens og grundsmage, og hvordan de skaber kontraster og balance i måltidet.
- Ældres særlige ernæringsmæssige og funktionsrelaterede behov.
- Planlægning og afvikling af rehabiliterende mad- og måltidsaktiviteter for ældre.
Medarbejderne har efter kursusforløbet undervist andre aktivitetsmedarbejdere på Roskilde Kommunes seniorhøjskoler, som har ønsket at afholde madværksteder.