Individuel diætistvejledning styrker tidlig opsporing i Odense
I Odense Kommune arbejder en diætist systematisk med at vejlede alle nye borgere i madservice og med at udarbejde individuelle forslag til dagens måltider til borgere med risiko for underernæring. Tiltaget virker forebyggende og har givet Odense Kommune en styrket systematik i forhold til opsporing af småtspisende og underernærede borgere.
I Odense Kommune har man erfaret, at mange borgere taber sig op til overgangen til madservice. Dette skyldes, at overgangen for mange er forårsaget af en livsomvæltende begivenhed, der følger efter en indlæggelse eller tab af funktionsevne. Samtidig har diætisterne erfaret, at mange ældre ikke nødvendigvis ved, hvad der er sundt at spise, når man bliver ældre. En del tror eksempelvis, at mange grøntsager er sundt, men sådan er det ikke nødvendigvis, hvis man er småtspisende.
Derfor besluttede kommunen i 2016 at igangsætte et tilbud målrettet alle nye madservice-modtagere, så alle i dag tilbydes en telefonisk samtale med en diætist.
Samtalen har to formål:
- At sikre borgeren den rigtige kostform fra madservice og generelt vejlede om sund mad, når man er ældre og vigtigheden i løbende at holde øje med sin egen vægtudvikling.
- At opspore borgere i risiko for underernæring eller vægttab og tilbyde dem målrettet vejledning.
Struktureret spørgeskema giver overblik
Diætisterne anvender et struktureret spørgeskema til samtalen med borgerne. Spørgerammen er fast og giver et overblik over borgernes individuelle situation.
Helt konkret indsamler diætisten via spørgeskemaet viden om borgerens alder, kostform, tilfredshed med maden, årsagen til at modtage madservice, sidste vejning, eventuel vægttab, udfordringer med at tygge eller synke og hvorvidt borgeren kan spise en portion op.
Individuel samtale og individuel plan
Borgere med behov for en forebyggende indsats mod underernæring tilbydes en længere samtale med individuel vejledning. Vejledningen rummer blandt andet målrettede kostråd med udgangspunkt i borgerens mad- og måltidsvaner. Det skal støtte borgeren i at sammensætte en ernæringsrig kost, også ud over måltiderne fra madservice. Efter samtalen udarbejder diætisten en individualiseret plan, ”Min Plan”, der opsummerer samtalen. Den er et supplement til den mundtlige rådgivning og skal hjælpe borgeren med at huske, hvad man har talt med diætisten om.
Min Plan indeholder:
- Gode råd til ernæringsrige mellemmåltider og måltider
- Eksempler på gode produkter med udgangspunkt i, hvad borgeren godt kan lide at spise
- Inspiration til, hvordan borgeren gennem andre mad- og drikkevarer kan øge sit indtag af mad
- Argumenter for, hvorfor den anbefalede kost er vigtig for borgeren. Den forklarer for eksempel, at protein er nødvendigt for vedligeholdelse af muskelmasse
- Et vægtskema, som borgeren anbefales at udfylde en gang om måneden, for at holde øje med vægten.
Det er borgerens eget ansvar at købe ind til de anbefalede mellemmåltider og måltider, ud over den mad, der leveres via madservice.
Individuel plan giver ejerskab
Min Plan bliver sendt som en personlig hilsen til borgeren. Chaufføren tager den med, når han leverer mad. Borgeren kan altid finde planen frem og genopfriske, hvad der er blevet sagt. Pårørende og eventuel hjemmepleje kan også læse den.
Den personlige vinkling i planen er ifølge diætisten afgørende for, at borgeren føler sig set og hørt og tager ejerskab over planen.