xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny anbefaling om samtidig behandling mod psykoser og funktionshæmmende opmærksomhedsforstyrrelser i høring

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en national klinisk anbefaling, der beskriver, hvad den bedste praksis er for kombinationsbehandling med antipsykotika og ADHD-medicin. Den er nu i offentlig høring til den 12. august kl. 12.00.

04 JUL 2024

Mange patienter med skizofreni har samtidig betydelige opmærksomhedsforstyrrelser. Det kan for eksempel være vanskeligheder med at fastholde opmærksomhed, at de let kan afledes og være præget af motorisk uro eller manglende impulskontrol. Størstedelen af patienter med skizofreni (op til 90 %) har desuden vanskeligheder med mindst én kognitiv funktion inden for opmærksomhed, tempo, visuel indlæring og hukommelse, verbal indlæring og hukommelse, arbejdshukommelse samt eksekutive funktioner.

Målet med denne nationale kliniske anbefaling har derfor været at undersøge, hvad der er af viden om, hvordan man kan behandle patienter, der har en primær psykoselidelse som skizofreni og en samtidig funktionshæmmende opmærksomhedsforstyrrelse, så de får den samme gode kvalitet i sundhedsvæsnet. 

Baggrunden er, at der er usikkerhed blandt fagfolk om, hvorvidt det giver mening at behandle med antipsykotika og ADHD-medicin på samme tid.

Den nationale kliniske anbefaling er, at man kun skal bruge ADHD-medicin sammen med antipsykotisk behandling efter nøje overvejelse, hvis man har at gøre med patienter med skizofreni eller anden primær psykoselidelse og funktionshæmmende opmærksomhedsforstyrrelser og eksekutive vanskeligheder. Derudover er tillæg af ADHD-medicin til antipsykotisk behandling en specialistopgave, hvilket betyder, at det er forbeholdt speciallæger i psykiatri.

Anbefalingen er i høring frem til mandag den 12. august kl. 12.00 og kan findes på Høringsportalen:

Sundhedsstyrelsen har sendt et udkast til den nationale kliniske anbefaling for kombinationsbehandling med antipsykotika og ADHD-medicin til patienter med primær psykoselidelse i høring

Anbefalingen forventes at være klar i september 2024.