xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vegetarisk og vegansk kost til spæd- og småbørn (under 2 år)

De første to leveår er den mest sårbare periode med hensyn til et barns vækst og kognitive udvikling. Indhold af tilstrækkelig energi, vitaminer og mineraler i barnets kost er derfor afgørende.

Vegetarisk kost til børn under 2 år kan tilbydes, hvis maden er varieret, og forældrene har kendskab til den rette sammensætning.

Læs mere i Mad til små – fra mælk til familiens mad

Med udelukkende vegansk ernæring til børn under 2 år er det lidt anderledes. Her er kostens indhold af næringsstoffer særlig vigtig. Det kan være vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov, da vegansk mad kan være mangelfuld på energi, n-3 fedtsyre, vitamin D, Vitamin B12, Riboflalin, jern, zink, jod, selen og calcium, ligesom proteinkvaliteten kan være utilstrækkelig.

Børn under 2 år, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får dækket deres behov for energi og næringsstoffer via maden, suppleret med kosttilskud. Det kræver detaljeret viden om kost og ernæringsbehov, og der opfordres derfor til:

  • At søge rådgivning ved en autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost sammen med nødvendige kosttilskud dækker barnets behov for energi og næringsstoffer.
  • At give barnet de anbefalede kosttilskud.
  • At være opmærksomme på, at barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.

Hvis ovenstående tre punkter ikke opfyldes, kan udelukkende vegansk kost til børn under 2 år ikke anbefales. Desuden bør barnets vækst og udvikling følges nøje af praktiserende læge for at sikre, at barnets vækst ikke påvirkes negativt af den veganske ernæring.

Vegetarer og veganere

Vegetarer er en samlende betegnelse for personer, der udelukkende spiser planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.

Veganere er personer, der lever plantebaseret og så vidt muligt søger at undgå kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og biprodukter fra slagtning. Derudover at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr m.v.

Hvis forældrene vælger at ernære deres barn vegetarisk og/eller vegansk, vil sundhedspersonalets vejledning tage udgangspunkt i nedenstående forhold:

Amning og modermælkserstatning

Børn, der ernæres vegansk eller vegetarisk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have modermælkserstatning i mindst to år. Mødre, der spiser en kost med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, anbefales et tilskud af B12-vitamin under graviditet og i hele ammeperioden.

Forældre, der ikke ønsker at give deres barn en modermælkserstatning baseret på protein af animalsk oprindelse, kan vælge at bruge en modermælkserstatning baseret på sojaprotein (sojaproteinisolater). Modermælkserstatninger baseret på sojaproteinisolater kan sælges i EU, herunder i Danmark. Calciumberigede produkter, som sojadrik, risdrik, havredrik og mandeldrikkan hverken bruges som modermælkserstatning eller alternativer til komælk. Kun fuldgyldige modermælkserstatningsprodukter kan bruges.

Tilskud af B12-vitamin

Børn i familier, der lever vegetarisk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal i lighed med børn, der ernæres vegansk, have tilskud af B12-vitamin med henblik på at forebygge B12-vitaminmangel, som kan give uoprettelige neurologiske skader hos barnet.

Tilskuddet gives i form af en fint knust børnevitamintablet indeholdende 1 mikrogram B12-vitamin dagligt. Den knuste børnevitamintablet bør gives fra barnet starter på skemad og senest fra 6-månedersalderen.

Det skal bemærkes, at 1 mikrogram B12-vitamin dagligt er en vedligeholdelsesdosis, der forudsætter, at barnets mor har haft normalt niveau af B12-vitamin under graviditet og amning.

Calciumindtag

Kun spæd- og småbørn, hvis forældre vælger, at barnet skal ernæres vegetarisk med et regelmæssigt (dagligt eller næsten dagligt) indtag af mælk og mælkeprodukter (lakto-vegetarer samt lakto-ovo-vegetarer) er ikke i risiko for at udvikle calciummangel.

Børn, der ernæres vegansk skal suppleres med tilskud af calcium. Dosis afhænger af alder og drøftes med egen læge.

D-vitamin

D-vitamin findes kun i større mængder i fede fisk, fx laks, sild og makrel. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk, ost og æg, og stort set ikke i planter. Spæd- og småbørn, der ernæres vegetarisk, herunder vegansk, skal have samme tilskud af D-vitamin som alle andre børn. Spæd- og småbørn, der får en knust børnevitamintablet, skal ikke have d-dråber, forudsat at børnevitamintabletten indeholder 10 mikrogram vitamin D pr. anbefalet daglig dosis.

Energiindtag

Vegetarisk kost, herunder vegansk kost, kan have en tendens til at have et lavt energiindhold og kræve indtag af store mængder mad, så barnet kan have svært ved at spise tilstrækkeligt. I andet leveår, hvor væksten fortsat er relativ høj, skal forældrene derfor være særligt opmærksomme på at øge energitætheden i maden ved tilsætning af planteolie, fx rapsolie og olivenolie.

Proteinindtag

En varieret vegetarisk kost med æg, mælk, bønner/linser, sojaprodukter, nødder, frø og kornprodukter kan uden problemer dække behovet for protein. Mange grøntsager indeholder også protein. Hvis kosten begrænser sig til få vegetabilske fødevarer, kan proteinkvaliteten blive utilstrækkelig. Det er derfor vigtigt, at barnet tilbydes forskellige proteinkilder i løbet af dagens måltider.

Jernindtag

Vegetarer, herunder veganere indtager non-hæm-jern, som optages dårligere end hæm-jern, der findes i animalske produkter. Hos små børn kan jernmangelanæmi medføre reduceret kognitiv udvikling. Der er ikke vist negative effekter af hæm-jern hos de mindste børn. Vegetarisk kost, herunder vegansk kost har et højt indhold af C-vitamin, der øger absorptionen af mineraler bl.a. jern og zink, mens fytinsyre hæmmer jernoptagelsen.

Til børn, som fortsat ammes i overgangsperioden, og som ikke får modermælkserstatning, bør forældrene supplere med jerntilskud i form af dråber, ca. 8 mg dagligt i hele perioden. Spæd- og småbørn, der får en knust børnevitamintablet, skal ikke have jerndråber, forudsat at børnevitamintabletten indeholder 8 mg jern pr. anbefalet daglig dosis.

Andre næringsstoffer

Zink, kobber, magnesium og selen har ofte en dårligere biotilgængelighed i vegetarisk, herunder vegansk kost end i normal kost. Kød er en vigtig kilde til især zink. Børn, der ernæres vegetarisk, herunder vegansk, er derfor især sårbare med hensyn til zinkstatus. En dansk undersøgelse af voksne veganeres kost viste desuden, at der udover de ovenfor nævnte mineraler og vitaminer også potentielt var problemer med at få tilstrækkeligt med jod og selen6. Disse to mineraler skal derfor tilføjes ovenstående liste, hvad gælder danske forhold eksplicit.

Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale

Opdateret 19 JUL 2023