xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Mælkeprodukter og gluten i forhold til spædbørn

De fleste børn kan tåle mælk og gluten, og der er ikke dokumentation for sundhedsgevinster ved at udelukke mælk og gluten fra kosten, med mindre barnet har fået diagnosticeret mælkeallergi eller glutenintolerance.

Modermælkserstatning er sammensat så børn får alle næringsstoffer

Modermælk er den bedste ernæring til spædbørn. Hvis barnet ikke får modermælk, skal barnet have modermælkserstatning. Modermælkserstatninger indeholder alle de næringsstoffer barnet har behov for, og produkterne er sammensat sådan, at de er ernæringsmæssigt optimale for barnet og ligner modermælk mest muligt. Man skal derfor ikke tilsætte noget som helst til modermælkserstatninger, da man i så fald forskubber balancen mellem de vigtige næringsstoffer.

Komælk, risdrik, sojadrik og havredrik

Mælk er en vigtig del af små børns kost, fordi den er rig på mange forskellige vitaminer og mineraler og indeholder protein af høj kvalitet. For små børn er mælk desuden en vigtig energikilde.

En passende mængde mælk og mælkeprodukter for et barn omkring et-årsalderen er 3½ dl til ½ liter om dagen. Ikke mere, for så kan mælken tage plads op for anden mad, der bidrager med andre vigtige næringsstoffer.

Risdrik, sojadrik og havredrik har intet med mælk at gøre og kan ikke bruges som modermælkserstatning eller fuldgyldige alternativer til komælk. Risdrik og havredrik indeholder meget lidt protein og har ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler. Risdrik og havredrik kan tidligst bruges efter 3 års-alderen.

Gluten

Gluten kan på linje med andre fødevarer, introduceres i kosten i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation af denne.

Notat om ændrede anbefalinger vedrørende gluten i kosten for børn fra 4 måneder (februar 2015)

Opdateret 20 SEP 2023