Solbeskyttelse
Lidt sol er godt, fordi det danner vigtig D-vitamin i huden. Men der er også sundhedsmæssige problemer forbundet med at opholde sig direkte i solen.
Fornuftige solvaner mindsker risikoen for solskoldninger samt for hudkræft senere i livet. Jo oftere man udsættes for store UV-doser fra sol og solarier, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden.
Derfor er det vigtigt at beskytte sig mod solen og følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger om solbeskyttelse.
Anbefalinger
Når UV-indekset er 3 eller mere, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du beskytter dig mod solen ved at følge solrådene. I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 og 15 fra april til september, at UV-indekset er over 3. UV-indexet er et mål for intensiteten af den uv-stråling, der kommer fra solen. Hvor meget af solens UV-stråling, der kommer igennem til jorden, afhænger blandt andet af skydækket, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen og mængden af partikler i luften.
Solråd
1. Skygge
Du kan undgå meget af solens uv-stråling, hvis du søger skygge når solen er stærkest mellem kl. 12 og 15.
2. Solhat og tøj
Dæk bar hud til med tøj. Brug en bredskygget solhat, der dækker hoved og øre, og som skygger for ansigt og nakke.
3. Solcreme
De steder på kroppen, som ikke er dækket af tøj, bør smøres med solcreme. Brug solcreme med mindst faktor 15. Der smøres med rigelige mængder, en god tommelfingerregel er, at bruge én håndfuld solcreme til én krop.
Brug af solarie
Sundhedsstyrelsen fraråder brug af solarie. Brug af solarie øger risikoen for modermærkekræft og almindelig hudkræft, og kan også forårsage permanente skader på øjne og hud. Desuden ældes din hud hurtigere. Risikoen stiger, jo yngre du er, når du begynder at gå i solarie. Jo oftere du går i solarie, jo større er risikoen.
Nordiske strålebeskyttelsesmyndigheder advarer om solariebrug
Gå aldrig i solarie, hvis:
- Du er under 18 år
- Du ofte blev solskoldet som barn
- Du eller din nærmeste familie har haft hudkræft
- Du tager medicin, som gør huden lysfølsom
- Din hud er lys eller fregnet
- Du let eller altid bliver solskoldet
- Du allerede er solskoldet
- Du har mange modermærker eller misfarvede pletter
Hvis du alligevel overvejer at gå i solarie, så tag forholdsregler:
- Gå kun i solarie, hvis du sjældent eller aldrig bliver solskoldet
- Brug beskyttelsesbriller og beskyt ar, tatoveringer, kønsdele og andre følsomme hudområder
- Tag aldrig en dobbelttur i solariet
- Brug ikke make-up eller bodylotion, der kan forstærke virkningen af solariet
- Undlad at solbade udendørs samme dag, som du går i solarie
- Kontakt din læge, hvis du er i tvivl om brugen af medicin, når du tager sol, da nogle slags medicin kan gøre huden lysfølsom. Kontakt også din læge, hvis et modermærke forandrer sig eller begynder at klø, eller hvis du oplever andre usædvanlige hudforandringer
Plakat til solcentre
Forpagtere og indehavere af solcentre har siden 2014 været forpligtede til at ophænge Sundhedsstyrelsens plakat med råd til solariebrugere. Plakaten skal printes i A3-format i farver og skal hænge på en synlig og fremtrædende plads i solcentret, som alle kunder passerer. Hvis solcentret er indrettet, så kunden ikke med sikkerhed passerer mindst én ophængt plakat, skal der ophænges et tilstrækkeligt antal ekstra plakater.
Plakaten kan bestilles gratis hos Strålebeskyttelse (SIS) på e-mail: sis@sis.dk
Læs lov om solarierUV-indeks og UV-indeks app
Det kan være svært at vurdere, hvornår UV-indekset er 3 eller mere. Det aktuelle UV-indeks kan aflæses i UV-indeks appen. Den er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Det aktuelle UV-indeks kan findes i DMI’s daglige vejrudsigter.
UV-indeks appen giver det forventede uv-indeks for både ind- og udland. Med UV-appen kan du få en advarsel, når UV-indekset er højt. Du kan også bruge Hudtypeguiden til at blive klogere på solbeskyttelse for din egen hudtype.
Faktaark om sol og solarier
Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Miljøstyrelsen, Danmarks Meteorologiske Institut og Dansk Dermatologisk Selskab har i samarbejde udarbejdet en række faktaark med forskellige informationer om sol og solbeskyttelse: