xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Monitorering og nedbringelse af tvang

I foråret 2024 indgik Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL en partnerskabsaftale om mål for mindre tvang i psykiatrien.

I den politiske aftale blev der fastsat et mål for partnerskabsperioden, som løber fra 2024 til 2030. Målet for perioden er, at antallet af episoder med bæltefiksering, fastholdelse og akut beroligende medicin med tvang pr. 100.000 borgere reduceres med 30 % frem mod 2030.

Sundhedsdatastyrelsen har i regi af den nye partnerskabsaftale udviklet en national model til monitorering af anvendelsen af tvang i samarbejde med regionerne og Sundhedsstyrelsen.

Opgørelse og bearbejdning af data varetages af Sundhedsdatastyrelsen. Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i anvendelsen af tvang og kommenterer én gang årligt på udvalgte monitoreringsdata.

I regeringens aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed fremgår det, at forhandlingerne om en ny partnerskabsaftale for at nedbringe tvang skal tage udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens faglige anbefalinger.

Sundhedsstyrelsen udarbejdede derfor et fagligt oplæg til nye målsætninger for nedbringelse af tvang samt ny monitorering af området, som blev brugt i forhandlingerne om en ny målsætning for nedbringelse af tvang i psykiatrien.

Læs Sundhedsstyrelsens oplæg til Fagligt oplæg til nye nationale målsætninger for nedbringelse af tvang og ny monitorering af området samt tilhørende bilagsdokumenter.


Sundhedsstyrelsens kommentering af data (2025-)

Se rapporter

Monitorering af tvang fra 2014-2024

I 2014 indgik Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og Danske Regioner en aftale med det fælles mål at halvere brugen af bæltefikseringer og nedbringe den samlede brug af tvang i psykiatrien frem mod udgangen af 2020. I den forbindelse blev Task Force for Psykiatriområdet nedsat.

I regi af Task Force for Psykiatriområdet udviklede Sundhedsdatastyrelsen en national model til monitorering af anvendelsen af tvang. Hvert halve år blev den nationale monitorering offentliggjort, og i den forbindelse kommenterede Sundhedsstyrelsen på udvalgte monitoreringsdata.

Efter endt partnerskabsperiode i 2020 fortsatte Sundhedsstyrelsen med at udgive monitoreringsrapporter frem til den nye partnerskabsperiode 2024.

Nedenfor kan du finde alle de gamle monitoreringsrapporter.

Opdateret 22 OKT 2024