xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Klamydia

Klamydia er en infektion i bl.a. urinrøret og livmoderhalsen forårsaget af bakterien Chlamydia trachomatis. 

Opdateret 08 JUL 2019

Klamydia er en af de mest almindelige seksuelt overførte sygdomme i Danmark. I 2016 gennemførte Statens Serum Institut en undersøgelse af over en kvart million danskere, og ca. 34.000 blev påvist at have klamydia. Den højeste forekomst af klamydia ses hos kvinder og mænd under 25 år.

Information om klamydia

Smitte

Klamydia overføres typisk ved ubeskyttet sex, og man kan blive smittet med klamydia fra personer, der ikke selv har symptomer på sygdommen. Der går imellem 5 og 21 dage, fra man er smittet, til man får symptomer, men langt fra alle smittede får symptomer.

Symptomer

50 pct. af mænd og op til 75 pct. af kvinder har ingen symptomer. De hyppigste symptomer er udflåd eller smerter ved vandladning og hos kvinder pletblødning. Der kan derudover hos kvinder komme underlivsbetændelse, som blandt andet kan give kraftige mavesmerter. Hvis underlivsbetændelsen ikke bliver behandlet, kan det føre til sterilitet. Mænd kan få betændelse af bitestiklerne (epididymitis).

Forebyggelse

Der findes ingen vaccine mod klamydia, og man bliver ikke immun efter overstået infektion. Kondom beskytter mod smitte. Det er derudover meget vigtigt, at man undersøger, hvordan man kan være blevet smittet, så sexpartnere kan blive undersøgt og behandlet. Det anbefales, at man lader sig undersøge for klamydia ved hyppigt skift af seksualpartner.

Behandling

Klamydia kan behandles med antibiotika. Det anbefales ikke, at der rutinemæssigt tages kontrolprøve efter behandling.