xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Syfilis

Syfilis er en seksuelt overført sygdom, som er forårsaget af bakterien treponema pallidum. 

I Danmark var syfilis stort set udryddet i 1990’erne, men sygdommen har i de seneste årtier været i stigning. I udviklingslandene er syfilis fortsat meget hyppig og meget svær at udrydde.

Antallet steg i perioden 2001-2004 og igen i 2007-2015.

  • 2015: 777 tilfælde
  • 2016: 742 tilfælde
  • 2018: 526 tilfælde
  • 2021: 634 tilfælde

Kilde: SSI - Syfilis sygdomsleksikon

 

Information om syfilis

Smitte

Syfilis smitter via ubeskyttet sex. Syfilis er især smitsom i første og andet stadium af sygdommen samt i det hvilende (latente) stadium, hvor man typisk ikke har symptomer. Derudover kan sygdommen overføres fra mor til barn under graviditet eller under fødslen. Sygdomsstadierne beskrives nedenfor.

Symptomer

Symptomer på syfilis deles op i fire stadier: første, andet, hvilende (latent) og tredje stadium.

I første stadium får man oftest et sår (kaldet en chanker), der ikke umiddelbart er ømt. Såret er typisk placeret på penis eller i indgangen til skeden, sådan at det er synligt for den smittede. Såret kan også være placeret et sted, så det ikke bemærkes af den, der er smittet, det kan fx være højere oppe i skeden, endetarmen eller i svælget. 

Såfremt man ikke bliver behandlet i første stadium, kan bakterien sprede sig til blodet og gå over i andet stadium. I andet stadium kan man have influenza-lignende symptomer, samt feber og forstørrede lymfeknuder. Derudover kan der ses udslæt samt små vabler i håndflader, fodsåler og på slimhinder i fx mund eller på kønsdele. Symptomerne vil i løbet af 1-2 måneder forsvinde, og hvis man fortsat ikke er blevet behandlet, går sygdommen over i et hvilende (latent) stadium. Den smittede har typisk ingen symptomer i det hvilende stadium, men en blodprøve kan afsløre smitte med syfilis. 

Omkring en fjerdedel af de smittede, der ikke behandles, vil efter mange måneder eller år udvikle tredje stadium af syfilis. Her kan sygdommen føre til kronisk infektion i hjerne og rygmarv (neurosyfilis) eller infektion i den store legemspulsåre (aorta) tæt ved hjertet. Led og knogler kan også blive påvirket. Det er sjældent, at personer i den vestlige verden når til tredje stadium af sygdommen, da smitten typisk opdages og behandles inden da.

Forebyggelse

Der findes ingen vaccine mod syfilis, og man bliver ikke immun efter overstået infektion. Smitterisikoen er markant mindre ved brug af kondom. 

Sex frarådes i op til tre uger efter endt behandling. Undersøgelse, af hvordan man kan være blevet smittet, er vigtig for at begrænse smittespredning, og sexpartnere skal undersøges. Såfremt de har syfilis, skal de behandles.

Syfilis i graviditeten

Hvis en gravid får syfilis, kan det føre til abort, dødfødsel eller medfødt syfilis hos barnet. For at forebygge mor-barn smitte med syfilis tilbydes alle gravide i Danmark en screeningsundersøgelse for syfilis, hepatitis B og HIV. 

Syfilis behandles effektivt med antibiotika også ved syfilis i graviditeten. Efter endt behandling kontrolleres mor og barn med blodprøver for syfilis både i graviditeten og efter fødslen.

Behandling

Syfilis behandles effektivt med antibiotika. Efter endt behandling skal man have taget blodprøver for at sikre, at behandlingen har virket.

Opdateret 08 JUL 2019