xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Madens kvalitet

Vildtkød sikrer nye smagsoplevelser

I Guldborgsund og Lolland Kommune har Fælleskøkkenet, den lokale madservice, lavet aftaler med lokale jægere, så ældre borgere kan få vildt på menuen. Tilbuddet har givet borgerne en særlig måltidsoplevelse og har involveret både beboere på plejecentre og borgere, som får leveret måltider efter fritvalgsordningen.

Opdateret 01 DEC 2020

Fælleskøkkenets samarbejde med de lokale jægere har givet kommunernes borgere mulighed for at få serveret nogle anderledes retter. Ifølge det kost- og ernæringsfaglige personale har borgerne sat stor pris på det, og personalet fortæller, at retterne har vækket gode minder hos mange borgere.

Retterne har fx været sprængt hare eller vildtragout. For at mindske madspild har det været vigtigt for kokken og det kost- og ernæringsfaglige personale i Fælleskøkkenet at udnytte råvarerne til fulde. Derfor har de fx kogt skroget, mens bryster og lår er blevet lavet ved siden af, og de små stykker kød er blevet brugt til retter med findelt kød.

Fælleskøkkenet er en selvstændig virksomhed, som blandt andet leverer mad til Guldborgsund og Lolland Kommune.

Projektet består af to trin

nummer et

Lav samarbejdsaftaler med lokale jægere

Fælleskøkkenets har en vision om at være en aktiv del af lokalsamfundet og en aktiv medspiller i udviklingen af råvarer, mad og måltider. Derfor har de lavet en samarbejdsaftale med lokale jægere. Aftalen består i, at lokale jægere leverer vildt til den lokale vildt- og fjerkræsslagter, som slagter vildtet. Herefter leveres vildtet til Fælleskøkkenet. Det er fx dåvildt, fasaner, harer, bukke og grågæs.
nummer to

Kokke og kost- og ernæringsfaglige medarbjedere udvikler opskrifter

Kokke og kost- og ernæringsfaglige medarbejdere i Fælleskøkkenet har arbejdet med at udvikle opskrifter med vildtkød siden 2016. Retterne er blevet udviklet ved, at kokkene og de kost- og ernæringsfaglige medarbejdere har gennemgået en række trin:

  • De har lavet ernæringsberegninger af retter med vildt
  • Testet tilberedning i sous vide og ved langtidsstegning i ovn for at sikre mørt og veltilberedt kød
  • Testet smage og konsistens på retterne
  • Forholdt sig til målgruppens behov - fx i forhold til tykkelsen på sovsen og størrelser på kød- og grøntsagstern i gryderetter

Retterne er tilberedt med fokus på årstiden og vildtkødets egenskaber. Derfor er vildtretterne primært serveret i perioden november til marts, hvor vildt er i sæson.

 

Se et eksempel på en opskrift: Vildtragout serveret med rodfrugtmos og rødbedesalat

Brug af vildkød i storproduktion kræver kreativitet og tilpasning

Fælleskøkkenet har erfaret, at arbejdet med vildtkød i storproduktion kan være svært. Det skyldes blandt andet, at de lokale jægere estimerer, hvor meget vildt der skydes under de forskellige jagte, men at udbyttet i sidste ende kan variere. Udsving i mængden af vildtkød har medført, at Fælleskøkkenet ikke altid kan producere vildtretter til alle modtagere af madservice. 

For at imødekomme denne udfordring har Fælleskøkkenet i samarbejde med kommunerne udvalgt plejecentre, hvor beboerne får en særlig måltidsoplevelse med det vildtkød, der kommer i mindre mængder - fx haresteg eller bramgæs.

Fælleskøkkenet har erfaret, at kvaliteten på kødet kan variere. Fx i forhold til hvor mørt kødet er efter tilberedning. Det hænger blandt andet sammen med, at dyrets alder for noget vildt har stor betydning for kødets kvalitet. Da man ikke umiddelbart kan se dyrets alder på vildtkødet, kan det være svært at tilberede kødet, så det er mørt og saftigt. 

Fælleskøkkenet har erfaret, at det er lettere at kontrollere kvaliteten på vildtkødet, hvis det tilberedes i sousvide, i gryderetter eller ved langtidsstegning ved lav temperatur i ovnen. Vildtkød i tern til fx vildtragout egner sig godt til Fælleskøkkenets storproduktion. I de tilfælde har de kost- og ernæringsfaglige medarbejdere i samarbejde med en vildt- og fjerkræsslagter sorteret de forskellige udskæringer til tern.

Øvrige kødstykker er også blevet sorteret, med henblik på at de kan tilberedes afhængigt af de forskellige kødstykkers kvalitet. Fx skal et stykke kød fra et lår ikke nødvendigvis have samme tilberedningstid som et bryst.

Vildtkød kan have spor af hagl i kødstykkerne. Af samme grund har de kost- og ernæringsfaglige medarbejdere altid oplyst om, at der kan forekomme hagl i retten med vildtkød. Det er konkret sket med en label på madens indpakning.

Vildt retterne bringer gode minder frem hos borgerne

Fælleskøkkenets kost- og ernæringsfaglige medarbejdere har oplevet, at borgerne sætter pris på vildtretterne, da det bringer gode minder frem - særligt hos de borgere, som tidligere selv har gået på jagt. Vildtretterne skiller sig ud fra de mere traditionelle retter og er en god måde at markere en sæson på.

”Vores vision er, at Fælleskøkkenet er en aktiv del af lokalsamfundet og en aktiv medspiller i udviklingen af råvarer, mad og måltider.”
- Kirsten Skovsby, køkkenchef i Fælleskøkkenet

Gode råd fra Fælleskøkkenet

gode råd

  • Det er vigtigt at etablere gode samarbejder og have klare samarbejdsaftaler. Det er en stor hjælp, at foreningen ”Vildt og Lækkert – forening til fremme af afsætning af vildt” tager hånd om praktiske foranstaltninger.
  • Det kan være vanskeligt at tilberede vildt til mange mennesker og samtidig sikre en god smagsoplevelse. Derfor er det vigtigt at udvikle og afprøve de nye opskrifter.