Shigella species og enteroinvasiv E.Coli (EIEC)
Shigella-bakterier forårsager mavetarminfektionen shigellose. Enteroinvasive E. coli (EIEC) er en type af E. coli bakterier, der er nært beslægtet med Shigella.
Bakterierne forårsager maveinfektion med almen utilpashed, mavesmerter, diarré og evt. kvalme, opkast og feber. Infektionen varer i ca. en uges tid og går oftest over af sig selv. Ved en alvorlig form af sygdommen, kaldet shigella-dysenteri, kan der opstå mere alvorlige symptomer med blodig afføring og påvirket almentilstand.
Smitte
Smitte ses hyppigt i forbindelse med udlandsrejser særligt udenfor Europa. Smitte sker direkte fra person til person eller indirekte via drikke- og badevand samt fødevarer, som er blevet forurenet med afføring fra inficerede mennesker. Der er i Danmark set udbrud med Shigella og EIEC efter indtag af importerede grøntsager. Shigella-smitte ses også hyppigt via seksuel kontakt, hvor smittevejen er fækal-oral.
Symptomer
Infektion med Shigella og EIEC giver akut maveinfektion med almen utilpashed, mavesmerter, diarré og evt. kvalme, opkast og feber. Infektionen varer i ca. en uges tid og går oftest over af sig selv. Ved shigella-dysenteri ses svær infektion med blodig, slimet og pusholdig afføring samt feber og påvirket almentilstand.
Forebyggelse
På grund af smitte via hænderne er god håndhygiejne, herunder efter fx toiletbesøg og bleskift, vigtig for at forebygge spredning af diarré.
Behandling
Rigelig med væskeindtag. Svære tilfælde kan kræve indlæggelse til væskebehandling og antibiotika.
Anmeldelse
Tilfælde af tyfus og paratyfus er anmeldelsespligtige.
Raskmelding
Der gælder særlige regler for raskmelding af visse persongrupper, herunder børn i dagtilbud, personer der arbejder med håndtering af fødevarer, sundhedspersonale med direkte kontakt til patienter, der er særligt udsat for infektioner, samt patienter på hospitaler og beboere på plejehjem.
Se eventuelt Sundhedsstyrelsens Vejledning om håndtering af særlige tarmpatogene bakterier