xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Amning

Amning har betydning for en række helbredsmæssige forhold hos både mor og barn. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder og delvis amning til 12 måneder eller længere, hvis det er muligt og mor og barn trives med det. Introduktion af skemad til barnet, bør tidligst ske når barnet er 4 måneder.

Det bør være barnets udvikling og parathed, der er afgørende for tidspunktet hvor introduktion af anden mad end modermælk bør introduceres. Reflekter sammen med din sundhedsplejerske om, hvad der er rigtig for jer. 

Miljøfremmede stoffer i modermælk

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning, selvom en række stoffer fra forureningen af vores miljø udskilles i modermælken, herunder fx PFAS. De danske myndigheder har gennem en årrække fulgt indholdet af sundhedsskadelige stoffer i modermælken, og der er sket et markant fald i indholdet. Det konkluderes, at amning fortsat bør støttes og fremmes. 

Mens du ammer bør du følge de samme gode råd, som da du var gravid:

  • Spis gerne fisk og fiskepålæg flere gange om ugen, men højst 1 dåse almindelig fisk om ugen
  • Brug så lidt kosmetik og cremer og parfume som muligt
  • Køb miljømærkede produkter
  • Hold igen med alkohol og kaffe
  • Undgå rygning, tobaksrøg og nikotinprodukter
  • Minimer kemikalie kontakt og medicinindtag
Opdateret 20 SEP 2023