xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Personer med kronisk sygdom tilbydes vaccination mod influenza

Har du en kronisk sygdom som fx KOL, astma, diabetes eller kronisk lever- og nyresvigt, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza, uanset din alder.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret mod influenza, hvis du har en af de følgende kroniske sygdomme:

 • Kronisk lungesygdom
 • Hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk)
 • Diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
 • Medfødt eller erhvervet immundefekt
 • Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
 • Kronisk lever- og nyresvigt
 • Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
 • Svær overvægt (BMI over 35)

Kroniske sygdomme kan svække immunforsvaret, hvilket bl.a. betyder, at man kan være i øget risiko for at blive smittet med influenza, fordi immunforsvaret ikke virker helt, som det skal. Kroppens evne til at bekæmpe infektionen påvirkes også, og det betyder, at man er i øget risiko for komplikationer under et influenzaforløb, fx lungebetændelse eller et længerevarende og svært sygdomsforløb.
Influenza kan også påvirke kroppen, så det er sværere at kontrollere den kroniske sygdom. Det er fx tilfældet for diabetes, hvor høj feber gør det svært at regulere blodsukkeret ordentligt.

Gratis vaccination

Har du en af de sygdomme, der fremgår af listen ovenfor, kan du få en gratis influenzavaccination hvert år mellem den 1. oktober og 15. januar. Er du i tvivl, om du er omfattet af listen, kan du rådføre dig hos din praktiserende læge. Gravide kan blive vaccineret frem til udgangen af februar, og personer med immundefekt og deres husstandskontakter ligeså.

Du skal have vaccinen hvert år for at være beskyttet, da der findes flere influenzatyper, og da influenzavirus kan ændre sig. Desuden holder effekten af en vaccine ca. et halvt år. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før.

En influenzavaccination nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret.

Du bør blive vaccineret så tidligt som muligt for at få den bedste effekt af vaccinationen.

Hvordan bliver jeg vaccineret?

Du kan blive vaccineret fra den 1. oktober. Er du under 65 år, vil du ikke modtage en invitation direkte, og du skal derfor ikke afvente en invitation.

 

Du kan blive vaccineret forskellige steder, alt afhængigt af, hvor du bor, fx i vaccinationscentre og hos nogle almen praktiserende læger og apoteker. Nogle steder kræver tidsbestilling direkte hos dem. Andre steder kan du møde op uden tidsbestilling.

 

Få et overblik over vaccinationsstederne og mulighederne her

Hvis du vil vaccineres i et regionalt vaccinationscenter, skal du bestille tid på vacciner.dk. Det gør du ved at logge på vacciner.dk og udfylde en tro- og love-erklæring på, at du er i målgruppen, hvorefter du kan bestille tid til vaccination, når det passer dig bedst. 

Er du i tvivl, om det er en god ide at blive vaccineret, kan du tale med din læge, som kan hjælpe dig med at vurdere din situation i forhold til dit helbred. Der vil også være en guide på vacciner.dk, der kan vejlede dig.

Du kan få hjælp fra din region til at få viden om vaccinationstilbud nær dig, bestille tid i et vaccinationscenter eller til at ændre på din tidsbestilling 
 • Region Hovedstaden: Tlf. 38 66 00 00
 • Region Sjælland: Tlf. 70 20 42 33
 • Region Syddanmark: Tlf. 99 44 07 17, tryk 1
 • Region Midtjylland: Tlf. 70 23 24 15 
 • Region Nordjylland: Tlf. 97 64 84 63
Opdateret 29 SEP 2022