xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvordan skal efterskoler håndtere fnat?

Et nyt informationsmateriale fra Sundhedsstyrelsen skal hjælpe efterskoler til effektivt at bekæmpe fnat

27 FEB 2019

Der opstår af og til udbrud af fnat på efterskoler. Og det kan være særligt vanskeligt at håndtere udbruddene, fordi de mange unge bor tæt sammen, og kan smitte hinanden, fx ved at sidde i hinandens senge og bruge samme håndklæde. Sundhedsstyrelsen har derfor udarbejdet information om, hvordan efterskolerne kan stoppe smitten. 

”På efterskoler er man ofte som en stor familie, og det kan derfor være svært at regne ud, hvem der skal behandles, for at man får udryddet alle fnatmider. Men hvis man ikke får behandlet de rigtige i første omgang, risikere man, at smitten fortsætter, og at man må gentage behandlingen af flere omgange, ” siger læge Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Materialet beskriver, hvordan efterskoler kan forebygge nye tilfælde af fnat. Elever, der får konstateret fnat, skal behandles med medicin i form af creme. Desuden skal alle tætte kontakter, inkl. familiemedlemmer og udvalgte elever behandles samtidigt for at komme smitten til livs. Samtidig er det vigtigt, at omgivelserne omkring eleven renses for fnatmider, og at der bliver støvsuget, rengjort og vasket. 

”Hvis der er mistanke om, at en elev har fnat, bør eleven undersøges af en læge. Får eleven konstateret fnat, skal alle elevens tætte kontakter inden for de seneste 2 måneder identificeres, og de skal informeres om, at de kan være blevet smittet,” fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Det er som udgangspunkt elevens og forældrenes ansvar at sørge for, at alle tætte kontakter opspores. Men det anbefales at skolen støtter eleven og familien i opsporingen. 
I informationsmaterialet bliver efterskolerne rådgivet til, hvordan de laver en grundig smitteopsporing. Efterskolerne bliver desuden rådet til at have en åben dialog om fnat og derved fjerne den eventuelle stigmatisering ved at have fnat. 

Udover materialet til efterskolerne er der også sendt information ud til alle landets kommunale sundhedstjenester med forslag til, hvordan de bedst muligt hjælper efterskoler og øvrige institutioner med at begrænse smittespredningen.