Husk på muligheden for et booster-stik til personer i særlig risiko
Smitten med covid-19 stiger i flere lande i Europa. I Danmark er der ikke lige nu grund til bekymring, men personer i særlig risiko og deres læger bør være opmærksomme på muligheden for booster-vaccination her til sommer.
Flere lande i Europa har de seneste uger oplevet stigende smitte- og indlæggelsestal med covid-19. Dette skyldes en bølge af de nye BA.4 og BA.5 varianter af omikron. I Danmark har vi også oplevet stigende smittetal, men det har ikke medført væsentlige stigninger i antallet af indlagte med positiv test for covid-19.
Sundhedsstyrelsen følger udviklingen tæt, men ser ikke lige nu grund til at vaccinere større grupper i befolkningen. Det er dog muligt for personer i særlig risiko at få booster-vaccination henover sommeren.
”Vi står stadig et godt sted i pandemien i Danmark”, siger afdelingslæge Gideon Ertner. ”Vi har kun oplevet en let stigning i antallet af personer, der bliver indlagt med covid-19, og antallet af personer indlagt på intensiv med covid-19 er meget lavt og stabilt. Vi er et af de lande med højest tilslutning til vaccination i Europa, så befolkningen er generelt godt beskyttet. Selvom vaccinerne ikke virker så godt mod smitte med de forskellige omikron-varianter, giver de stadig god beskyttelse mod alvorlig sygdom.”
I juni offentliggjorde Sundhedsstyrelsen planerne for efterårets vaccinationsindsats. Alle over 50 år får tilbudt et booster-stik fra 1. oktober, mens plejehjemsbeboere får tilbuddet allerede fra 15. september. Personer, som efter en individuel vurdering fra en læge har en særlig risiko for smitte og alvorligt forløb, kan dog få booster-vaccination allerede henover sommeren. Det kan for eksempel være personer med svært nedsat immunforsvar, eller ældre, der samtidig har svær sygdom og er særligt udsat for smitte.
Hvis man føler, at man er en person i særlig risiko, kan man tage en snak med sin praktiserende læge eller lægen, der følger en på hospitalet, om et booster-stik nu vil være relevant. Man skal huske, at booster-vaccination nu kan udsætte tidspunktet for, hvornår man kan blive vaccineret til efteråret, da der skal gå mindst 3 måneder inden næste stik.
Sundhedsstyrelsen holder især tæt øje med udviklingen på plejehjem.
”Der har også været en stigning i antallet af plejehjemsbeboere, der bliver indlagt med covid-19, men der er tale om meget små tal. Vi er klar til at handle og opdatere vores anbefalinger, hvis det bliver nødvendigt,” siger afdelingslæge Gideon Ertner.
Booster-vaccination henover sommeren
Retningslinje for booster-vaccination mod covid-19 frem til 1. oktober 2022
Status på covid-19 i Danmark: Sygehusbelastning og vaccination, 13. juli 2022