Snak om den sidste tid
I Midtklyngen, som består af Viborg, Silkeborg og Skive kommune, Hospitalsenhed Midt og de praktiserende læger, samarbejder vi om at styrke mulighederne for, at efterleve de ønsker vores ældre borgere har for livets afslutning. Det gør vi bl.a. ved at snakke med borgerne og deres pårørende tidligt i deres forløb, så vi sammen kan få klarlagt ønskerne for den sidste tid.
Af projektleder Luna Rukjær, Viborg Kommune.
Borgerne skal inddrages
Når vi arbejder med emnet døden og gerne vil have folk til at tale om og med hinanden om døden, kræver det også indblik i, hvorfor det er vigtigt at tale om. I løbet af projektperioden gik det op for os, at det var vigtigt at få information ud til alle borgere, og ikke kun de borgere, der af den ene eller anden grund var i sundhedssystemet i forvejen.
Vi vil gerne klæde borgerne på til mødet med sundhedsvæsenet, blandt andet ved selv at have taget stilling til behandlingsniveau og genoplivningsforsøg ved hjertestop. Og ved at have snakket om det i god tid – i fredstid – med sine nære og kære, bliver det også lettere at tale om, når den sidste tid nærmer sig.
Prioritering af information til borgerne
Det var vigtigt for os at få udviklet noget materiale, som borgerne kunne bruge. Det var ikke nok, at vores sundhedspersonale blev klædt godt på til at tage samtaler om den sidste tid, men resten af samfundet skulle også inkluderes.
Men hvordan fanger man borgernes opmærksomhed på et emne som døden? Og hvordan får vi dem til at tale om døden, inden de kommer ind til os?
Animationsfilm som værktøj
Vi kiggede på, hvad vi før har haft succes med, og der landede vi på animation. Animation giver nemlig mulighed for at ramme målgruppen bredt og kan anvendes til at få sundhedsfagligt stof til at blive letforståeligt – også for dem der har svært ved at læse.
Vi har nu lavet to animationsfilm ”Tag stilling til genoplivning” og ”Behandlingstestamente”, som bl.a. kan ses her www.viborg.dk/livetsafslutning og www.projektlivetsafslutning.hemidt.dk.
Målet med animationsfilmene er at oplyse borgerne om, hvad man selv kan gøre, hvad der kan tages stilling til på forhånd, og hvordan man kan gøre det. For udover fokus på livets afslutning blandt sundhedsprofessionelle, er det vigtigt, at civilsamfundet også får viden om emnet. Jo mere man selv har tænkt, afklaret og besluttet på forhånd, jo bedre sikres det, at man i mødet med sundhedsprofessionelle får efterkommet sine egne ønsker ved livets afslutning, hvis det er muligt.
Alle deltagende kommuner og hospital sørger for at omtale og vise animationsfilmene ved enhver lejlighed. Animationsfilmene ligger til fri afbenyttelse og kan anvendes af alle, dog uden redigering.
Animationsfilmene er ligeledes lavet uden lyd – med tekst så de kan bruges på infoskærme i lægepraksis og andre relevante steder.
Animationsfilmene er blevet taget rigtig godt imod. De er blevet fremvist flere steder, blandt andet til Folkemødet Bornholm 2022, og fra mange sider er der udvist interesse for at vise dem og anvende dem.
Udover animationsfilmene, har vi udarbejdet en pjece med budskabet fra de to animationsfilm. Pjecen kan findes her. Der arbejdes med, at få udleveret pjecen til borgere og pårørende.