Demens
Demens er en samlet betegnelse for en række sygdomme, som medfører vedvarende svækkelser af kognitive funktioner i hjernen. Sundhedsstyrelsen arbejder for at forbedre trivsel, behandling, pleje og omsorg for mennesker med demens.
I Danmark lever ca. 96.000 mennesker over 65 år med demens. Derudover har ca. 4.200 mennesker under 65 år en demenssygdom.
Risikoen for at få demens stiger med alderen, men demens skyldes altid sygdom. Derfor kan man ikke antage, at demens er en naturlig følge at blive ældre.
Der findes omkring 200 forskellige sygdomme, som medfører demens eller kognitive forstyrrelser. Alzheimers sygdom er den langt hyppigste. Mindst halvdelen af alle med demens lider af denne sygdom, men mange andre sygdomme kan være årsag til demens.
Der er mange muligheder for leve et godt liv med demens. Sundhedsstyrelsen arbejder sammen med regioner, kommuner og civilsamfund for, at mennesker med demens kan leve et godt liv med demens med en høj grad af tryghed og trivsel.
Indsatserne kommer bl.a. fra Den Nationale Demenshandlingsplan 2025, Handlingsplan til forebyggelse af udadreagerende adfærd og voldsomme episoder og en række andre politisk fastsatte indsatser og satsninger.
Hos Nationalt Videnscenter for Demens kan du som borger eller pårørende finde mere information om demens, udredning og behandling og om hverdagslivet med demens.
Her på hjemmesiden kan du som fagperson finde viden, inspiration og søge aktuelle forløb eller kompetenceudvikling på demensområdet. Her finder du også tilbud om kompetenceudvikling, Sundhedsstyrelsens demenshåndbøger og viden om vores aktuelle indsatser om fx antipsykotisk medicin og udredning.
Den Nationale Demenshandlingsplan 2025
I 2016 indgik regeringen og satspuljepartierne aftale om udmøntning af 470 mio. kr. i Den Nationale Demenshandlingsplan 2025.
Demenshandlingsplanen rummer i alt 23 initiativer fordelt på 5 fokusområder. Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for 11 af initiativerne.
Handlingsplanen opstiller tre nationale mål for demensindsatsen frem mod 2025:
- Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner.
- Flere mennesker med demens skal udredes, og 80 % skal have en specifik diagnose.
- En forbedret pleje- og behandlingsindsats skal nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt mennesker med demens med 50 % frem mod 2025.
Alle initiativer har som overordnet mål at forbedre indsatsen for at udredning, pleje og behandling af mennesker med demens frem mod 2025.