Anbefalinger til organisering af udrednings- og behandlingsenheder for demens
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet faglige anbefalinger til organisering af udrednings- og behandlingsenheder for demens.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal medvirke til, at mennesker som skal undersøges for mulig demens får en høj og mere ensartet kvalitet af udredningen og behandlingen. Det skal blandt andet ske ved at samle demensudredning og behandling på færre, tværfaglige enheder. Helt i tråd med ét af initiativerne i demenshandlingsplanen under fokusområdet om tidlig opsporing og bedre kvalitet i udredning og behandling af demens.
Anbefalingerne er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen på baggrund af rådgivning fra en bredt sammensat arbejdsgruppe.
Målgruppen for anbefalingerne er beslutningstagere og planlæggere i landets regioner og på private sygehuse samt sundhedsfagligt personale, der beskæftiger sig med udredning og behandling af demens i sekundær sektoren.
Demenshandlingsplanen rummer i alt 23 initiativer fordelt på fem fokusområder. Alle initiativer har som overordnet mål at forbedre indsatsen for at udrede, pleje og behandle mennesker med demens frem mod 2025. Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for 11 af initiativerne.
Se alle udgivelser inden for Den nationale demenshandlingsplan 2025
Nye faglige anbefalinger skal styrke demensudredningen
Flere danskere over 65 år lever med demens, og antallet forventes at stige i takt med befolkningsudviklingen. Omkring 134.000 danskere vil leve med demens i 2035.
Udviklingen betyder, at flere danskere skal udredes for demens. Vi ser allerede nu, at der er lang ventetid på udredning i flere regioner. Lange ventelister og forløb skaber utryghed hos patienter og pårørende, og nogle patienter oplever, at de ikke får den rette hjælp før sent i demensforløbet. Hertil kommer de samfundsøkonomiske konsekvenser stigningen i antallet af mennesker med demens vil have.
Der er behov for at undersøge, hvordan vi tilrettelægger udredningen af demens, så det kan bidrage til en bedre kvalitet i behandlingen og patientforløbet, imødekomme de lange ventetider samt bidrage til omstillingen af sundhedsvæsenet, hvor flere opgaver fremover skal tilbydes uden for sygehusene i det nære sundhedsvæsen.
Derfor igangsætter Sundhedsstyrelsen et arbejde, som skal danne grundlag for anbefalinger til den fremtidige organisering af demensudredningen.
Analysen har fokus på, hvilke patientgrupper, der fremover kan blive udredt i det nære sundhedsvæsen, og hvilke grupper, der har behov for udredning på sygehuset. Analysen vil også forholde sig til organiseringen af udrednings- og behandlingsenhederne på sygehusene.
Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens arbejde her:
Kommissorium: Faglig analyse som grundlag for anbefalinger til organisering af udredning af demens
23. august 2024