Rådgivning- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens
Med satspuljeaftalen for 2016-2019 blev regeringen og satspuljepartierne enige om at afsætte 470 mio. kr. til udmøntning af 23 initiativer på baggrund af en ny national demenshandlingsplan 2025. Et af initiativerne var etablering af rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens. Dette initiativ blev videreført i perioden 2020-2023.
Formålet med initiativet var at støtte etableringen af rådgivnings- og aktivitetscentre, hvor mennesker med demenssygdomme og deres pårørende kunne henvende sig anonymt og uden forudgående visitation og få kontakt med ligestillede samt blive tilbudt støtte og rådgivning. Der skulle bl.a. være fokus på gruppen af yngre med demens, for hvem det ellers kunne være svært at lave målrettede tilbud i de enkelte kommuner, samt hjemmeboende mennesker med demens i de tidlige stadier af sygdommen.
Centrene skulle have fokus på brugerinddragelse og tilbyde støttende samtaler og rådgivning af mennesker med demens og deres pårørende. Centrene skulle ligeledes tilbyde sociale og fysiske aktiviteter, mulighed for samvær med ligestillede via fx demenscafeer, pårørendegrupper og kurser for pårørende og mennesker med demens. Centrene skulle endvidere have fokus på anvendelsen af velfærdsteknologi, gerne i form af teknologibiblioteker med viden om, hvilke teknologiske hjælpemidler, der findes på markedet, og hvor det skulle være muligt for mennesker med demens og deres pårørende at låne et hjælpemiddel med hjem og på den måde vurdere, om det kunne udgøre en hjælp og støtte i hverdagen.
Erfaringsopsamling
På baggrund af de 13 rådgivnings- og aktivitetscentre har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en erfaringsopsamling til inspiration for andre kommuner.
Erfaringsopsamlingen bygger på tidligere udarbejdet inspirationsmateriale, en evaluering samt interviews med en række udvalgte initiativer, Sundhedsstyrelsen gennemførte i efteråret 2023.
Vidensafdækning
Som led i rammesætningen af den første udmøntning af puljen, fik Sundhedsstyrelsen i 2017 udarbejdet en afdækning af eksisterende tilbud med henblik på at puljeansøgere kunne inddrage erfaringer og viden fra eksisterende tilbud om rådgivning og aktiviteter i en puljeansøgning.
Evaluering
Formålet med evalueringen i 2019 af puljen ”Rådgivnings-og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende” var at belyse, hvorvidt de 13 etablerede rådgivnings-og aktivitetscentre var lykkedes med at etablere og tilbyde relevante aktiviteter til målgruppen af borgere med demens og deres pårørende, samt hvorvidt de tilbudte aktiviteter opleves at have den ønskede kvalitet og virkning for brugerne. For at belyse dette, blev der gennemført en implementeringsevaluering og en virkningsevaluering, hvor der blev trukket på forskellige datakilder, herunder både spørgeskemaundersøgelser og interviews med borgere med demens, deres pårørende, medarbejdere/frivillige mv.
Pulje
Sundhedsstyrelsen udmøntede i 2017 første gang i forbindelse med udmøntning af Demenshandlingsplan 2025 puljen ”Rådgivnings-og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens”, hvor der blev afsat 37,5 mio. kr. med det formål at understøtte etablering af 12-15 rådgivnings- og aktivitetscentre. I perioden 2020-2023 blev der som opfølgning på demenshandlingsplan 2025 bl.a. afsat 52 mio. kr. i en pulje til videreførelse af de 13 rådgivnings- og aktivitetscentre
En eller flere kommuner evt. i samarbejde med region eller en eller flere frivillige organisationer som medansøgere, kunne søge om midler til etablering af et rådgivnings- og aktivitetscenter.