Revision af den lægelige videreuddannelse
Spørgsmål og svar
Hvorfor skal den lægelige videreuddannelse revideres?
Hensigten med revisionen af den lægelige videreuddannelse er at bidrage til at fremtidssikre sundhedsvæsenet, så det kan imødekomme patienternes behov og medvirke til at sikre lige adgang til sundhed og behandling.
Flere mennesker vil fremover leve længere med flere samtidige sygdomme og følgerne heraf. De seneste årtiers positive udvikling i behandling af blandt andet hjertesygdom, kræft, diabetes og lidelser i bevægelsesapparatet har betydet, at mange patienter lever længere. Det er positivt, men det stiller krav til speciallægernes faglige udvikling. Der er i speciallægeuddannelsen behov for mere faglig bredde, der kan gøre speciallægerne i stand til at arbejde alsidigt og forholde sig til en stor del af patienternes problemstillinger, der relaterer sig til multisygdom.
Hvad kommer revisionen til at betyde for speciallægerne og for patienterne?
For speciallægerne kommer revisionen blandt andet til at betyde, at kompetencefællesskabet på tværs af flere specialer øges. En stor del af fremtidige speciallæger skal lære og vedligeholde kompetencer til at behandle hyppigt forekommende tilstande, samtidig med at de også skal have kompetencer til at varetage mindre hyppige og specialiserede opgaver.
For patienterne kan revisionen bidrage til mere effektive og sammenhængende patientforløb, fordi speciallægerne i højere grad vil få en tilstrækkelig faglig bredde og generalistkompetence til at kunne forholde sig til flere af patienternes sygdomsmæssige problemstillinger.
Betyder revisionen af den lægelige videreuddannelse, at vi går væk fra det specialiserede, når uddannelserne skal være mere brede?
Fremtidige speciallæger skal fortsat være fagligt dygtige inden for deres eget speciale. Mange speciallæger skal samtidig besidde alsidige og brede kompetencer, der rækker til opgiver i de specialer, hvor der er et opgavefællesskab med et betydeligt omfang af fælles patienter.
Hvem har været med i arbejdet med at udforme anbefalingerne til ændringer af den lægelige videreuddannelse?
Arbejdet med at udforme anbefalingerne til ændringer af den lægelige videreuddannelse har været omfattende.
- Over 100 personer har bidraget til arbejdet herunder repræsentanter fra de lægevidenskabelige selskaber, regioner, Lægeforeningen og relevante offentlige myndigheder.
- Arbejdet var organiseret i 4 arbejdsgrupper og 4 underarbejdsgrupper.
- Der er samlet afholdt ca. 40 møder i arbejdsgrupper og underarbejdsgrupper.
- Der er afholdt en workshop med patientforeninger og en midtvejskonference med over 150 deltagere.
- Rapporten med anbefalinger har været i bred offentlig høring. Sundhedsstyrelsen modtog over 60 høringssvar.
Hvem skal være med til arbejdet med at implementere anbefalingerne?
Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for at tilrettelægge og igangsætte arbejdet med implementeringen af anbefalingerne. Regionerne og de specialebærende selskaber vil blandt andre blive involveret i implementeringsarbejdet.
Hvad er næste skridt?
Næste skridt bliver at igangsætte implementeringsarbejdet. Sundhedsstyrelsen tager snarest kontakt til de forskellige aktører for at planlægge den videre proces.