Inspiration til trivsel, pleje og omsorg for mennesker med demens
Sundhedsstyrelsen arbejder med at understøtte trivsel i ældreplejen for borgere med demens og for de medarbejdere, som yder pleje og omsorg for mennesker med demens. På disse sider finder du viden om demens, samt forskellige metoder og værktøjer til at øge trivsel, pleje og omsorg for mennesker med demens.
I Danmark lever ca. 96.000 mennesker over 65 år med demens. Derudover har ca. 4.200 mennesker under 65 år en demenssygdom.
Risikoen for at få demens stiger med alderen, men demens skyldes altid sygdom. Derfor kan man ikke antage, at demens er en naturlig følge at blive ældre.
Der findes omkring 200 forskellige sygdomme, som medfører demens eller kognitive forstyrrelser. Alzheimers sygdom er den langt hyppigste. Mindst halvdelen af alle med demens lider af denne sygdom, men mange andre sygdomme kan være årsag til demens.
Trivsel, pleje og omsorg
Mennesker med demens oplever gradvis at miste deres funktionsevner. Det kan give den demensramte en følelse af at miste sin identitet, selvbestemmelse og værdighed, og det bevirker i sig selv, at personen ofte oplever stor frustration og afmagt.
Demenssygdommen skaber også en øget risiko for social isolation, fordi det bliver sværere for den demensramte at kommunikere med omverdenen.
Trivsel, pleje og omsorg for mennesker med demens tager udgangspunkt i at lette disse oplevelser og så vidt muligt bevare trygheden og selvværdet hos personen med demens - bl.a. ved at understøtte et meningsfuldt samspil med andre mennesker.
Mennesker med demens er lige så forskellige som alle andre mennesker. Derfor er det vigtigt at tage udgangspunkt i det enkelte menneske, når man arbejder med trivslen. Nogle mennesker med demens kan fx godt rumme at deltage i fællesskaber og lave aktiviteter, hvorimod det kan blive for overvældende for andre. Ved at bruge redskaber såsom isbjerget, blomsten og demensligningen den personcentrerede omsorg, arbejder med man at tilrettelægge plejen med afsæt i netop det enkelte menneskes livshistorie og værdighed.
Du kan læse mere om personcentreret omsorg og få inspiration til konkrete modeller og redskaber til at understøtte trivsel, pleje og omsorg for mennesker med demens.
Sundhedsstyrelsen har også en række tilbud til kommuner og plejeenheder, som ønsker at få rådgivning, kompetenceudvkling eller indgå i netværk.
Du kan læse mere og finde en oversigt over mulighederne for støtte og læring til praksis her