xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Du skal lære dit barn mange ting, men ikke at drikke

 

Lav aftaler med dit barn om alkohol

7 ud af 10 forældre synes, at børn og unge drikker for meget alkohol, og at de begynder at drikke for tidligt. Har du det på samme måde, så er den gode nyhed, at det faktisk nytter at tale med dit barn om alkohol og aftaler.

Det vigtigste er, at I taler om grænser og alkoholforbrug. Det har nemlig en betydning, når forældre giver udtryk for, hvor meget de mener, den unge må drikke, og det kan minimere risikoen for overforbrug og grænseoverskridende oplevelser.

I Sundhedsstyrelsen anbefaler vi, at unge under 18 år ikke drikker alkohol. Men da mange unge begynder at drikke alkohol tidligere end ved de 18 år, opfordrer vi til, at der bliver lavet klare aftaler hjemmefra. Og vi kan se, at disse unge drikker mindre end dem, der ikke har talt med sine forældre om det.

10 gode råd til dialogen med dit barn

1. Tag stilling til, hvornår dit barn må begynde at drikke

Unge drikker senere, hvis deres forældre har sat en aldersgrænse for, hvornår de må begynde at drikke alkohol. Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 18 år drikker alkohol.

2. Lav aftaler - og følg op på dem

Unge drikker mindre, hvis deres forældre har lavet en aftale med dem om, hvor meget de må drikke. Det kræver dog, at forældrene følger op, hvis aftalen overskrides.

3. Lav aftaler om hjemkomsttidspunkt

Der er stor sandsynlighed for, at dit barn vil drikke mindre, hvis I har aftaler om at skulle være hjemme på et bestemt tidspunkt. 

4. Lav aftaler med andre forældre

Tal med de andre forældre i klassen eller dit barns vennegruppe om, hvad I skal have af fælles regler for alkohol. Tal også om, hvad I gør, hvis det går galt, eller hvis aftalerne ikke bliver holdt.

5. Tilbyd hjemtransport

Det er ofte muligt at få indblik i vennegruppens alkoholforbrug ved at fungere som chauffør i forbindelse med en bytur eller lignende.

6. Tal løbende med dit barn om fester og alkoholforbrug

Det er vigtigt løbende at spørge til fester og dit barns oplevelse af kulturen omkring alkohol. Unge vil ofte gerne fortælle, hvis forældre spørger ind på en nysgerrig og åben måde. 

7. Tal om at sige fra i forhold til alkohol

Spørg dit barn, om det har følt sig presset til at drikke alkohol. Det gælder også indirekte pres. Tal om, hvordan man kan reagere, når man føler sig presset og vigtigheden om at kunne sige fra, og hjælpe sine venner med at sige fra. 

8. Undlad at servere alkohol for den unge

Nogle forældre tror, at det er en fordel for deres barn, hvis det prøver at drikke alkohol derhjemme, fordi den unge "lærer at drikke i trygge omgivelser" og derved får respekt for alkohol samt erfaring med at drikke. Det er dog ikke tilfældet. Faktisk drikker unge, der har "lært at drikke hjemmfra" mere end andre unge. 

9. Vær en god rollemodel ved at begrænse dit eget alkoholforbrug

Tænk over, hvor meget du selv drikker og hvordan du bruger alkohol. Det kan påvirke dit barns alkoholvaner, hvis du/I drikker meget eller ofte. 

10. Fortæl, at dit barn altid kan komme til dig med sine problemer

Fortæl dit barn, at du altid vil være der uanset hvad, og at I altid kan finde en god løsning sammen, uanset hvad problemet er.

Ka' Frida drikke ud?

 

 

Hjælp dit barn ved at holde fast i aftalerne

Det kan være svært at holde fast i de gode aftaler og regler om alkohol, når dit barn begynder på en ungdomsuddannelse. Men forsøg alligevel at holde fast i aftalerne, når dit barn begynder på gymnasiet eller en erhvervsskole. Det er nemlig ofte ved overgangen til en ungdomsuddannelse, at alkoholforbruget stiger.

Mange unge har prøvet, at blive presset til at drikke mere end de egentlig havde lyst til, og over halvdelen af de unge mener, at det er svært at være en del af det sociale fællesskab på en ungdomsuddannelse, hvis man ikke drikker.

Faktisk ønsker flere end 80 % af de unge en ny alkoholkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’ til alkohol. Her kan aftaler hjemmefra også hjælpe til at stå imod et eventuelt gruppepres i forhold til at drikke alkohol.

Unge er i risiko for skadevirkninger af alkohol

Skader og ulykker

Når promillen øges, stiger risikovilligheden, mens dømmekraften svækkes. Unge er generelt mere risikovillige end voksne, hvilket øger sandsynligheden for skader, ulykker og død – særligt i kombination med indtag af alkohol. 

Påvirkning af hjernens udvikling

Hjernen er først færdigudviklet omkring 25-års alderen for både kvinder og mænd. Indtag af alkohol i ungdommen - og i særdeleshed rusdrikning - kan påvirke modningen og udviklingen af hjernen.  

Øvrige konsekvenser

Unge der har en tidlig alkoholdebut og/eller har et stort alkoholforbrug, er fundet at have større risiko for senere i livet at drikke mere end andre voksne, hvilket medfører en øget risiko for alkoholrelaterede sygdomme og skader. 

Danske unge har en kedelig rekord i druk

Danske unge drikker mere og begynder tidligere end unge i andre europæiske lande. Sådan har det været de sidste 20 år.

Særligt unge er i risiko for skadevirkninger af alkohol. Det skyldes blandt andet, at alkohol kan skade unges hjerner, som er under udvikling helt frem til 25-års alderen. Alkohol nedsætter bl.a. hukommelsen og indlæringsevnen.

Læs flere fakta om unges alkoholforbrug her