xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Pandemisk influenza

Det sker undertiden, at et helt nyt influenzavirus fører til en verdensomspændende epidemi. Dette kaldes en pandemi og kan have alvorlige konsekvenser, da størstedelen af befolkningen vil være modtagelige for virus. Sundhedsstyrelsen har derfor udarbejdet en beredskabsplan for pandemisk influenza i Danmark.

Den seneste influenzapandemi var i 2009, hvor en nyopstået influenzatype dannet af gener fra tre forskellige svineinfluenza spredte sig hos mennesker. Denne pandemi var forholdsvis mild. Den historisk mest alvorlige pandemi var i 1917-18 – også kaldet ”den spanske syge” – hvor et nyt influenzavirus, der sandsynligvis blev overført fra fugle og ramte unge mennesker særligt hårdt.

En pandemi adskiller sig fra en sæsoninfluenza ved typisk at forekomme uden for den forventede influenzasæson, komme i flere bølger og overvejende ramme yngre mennesker, der ikke allerede er immune.

Sundhedsstyrelsen reviderede og opdaterede senest beredskabsplanen for pandemisk influenza i 2013. Denne vil blive erstattet af den generelle epidemiplan, der planlægges udgivet i 2020.

Beredskab for pandemisk influenza, del I: National strategi og fagligt grundlag, 2013

Beredskab for pandemisk influenza, del II: Vejledning til regioner og kommuner, 2013

Opdateret 14 JUN 2022