xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Derfor vaccinerer vi børn i Danmark

 

Hvorfor vaccinerer vi i Danmark?

Børnevaccinationsprogrammet beskytter dit barn imod sygdomme, der kan være alvorlige og give varige skader. Nogle af sygdommene kan i værste fald være dødelige.

Selvom mange af de sygdomme, vi vaccinerer imod i børnevaccinationsprogrammet, næsten er udryddet i Danmark, er det stadig vigtigt, at så mange som muligt bliver vaccineret. Ellers vil sygdommene kunne sprede sig igen. Sygdommene kan være mere almindelige i udlandet og kan vende tilbage til Danmark, hvis vi holder op med at vaccinere.

  • Nogle vacciner beskytter mod alvorlige, men sjældne sygdomme – fx stivkrampe og difteri.
  • Nogle vacciner beskytter mod sygdomme, som især kan være livstruende for spædbørn – fx kighoste og pneumokoksygdom.
  • Andre vacciner beskytter mod infektioner, som er så smitsomme, at de fleste børn ville blive syge, hvis ikke vi havde et vaccinationsprogram – fx mæslinger, fåresyge og polio. Mange børn bliver helt raske efter at have haft disse sygdomme, men ved en epidemi vil der være børn, der bliver alvorligt syge og kan få varige mén.

Et barn, som ikke er vaccineret, risikerer at få sygdommene i en senere alder, hvor sygdommene i nogle tilfælde kan have et mere alvorligt forløb end i barndommen.

Nogle børn kan ikke tåle at blive vaccineret. Det kan fx være, fordi de har nogle sygdomme, der påvirker deres immunforsvar, eller fordi de endnu er for små til at blive vaccineret. Hvis de fleste andre børn bliver vaccineret mod en given sygdom, beskytter man også dem, som ikke kan tåle at blive vaccineret. Det kalder man flokimmunitet. Når vi vaccinerer vores børn, beskytter vi dem selv – og hjælper samtidig med at beskytte andre.

Udvikling og overvågning af vaccinationsprogrammet

De sygdomme, vi har vaccineret mod i mange år, er næsten udryddet i Danmark eller forekommer kun hos ganske få personer.

Når vi i Sundhedsstyrelsen tager stilling til, hvilke vaccinationer, der skal indgå i børnevaccinationsprogrammet, kigger vi på, om den smitsomme sygdom er så hyppig og alvorlig, at alle børn bør blive vaccineret. Vi vurderer også, om vaccinationen er sikker, og om den kan passe ind i det eksisterende vaccinationsprogram.

Vi holder hele tiden øje med, om børnevaccinationsprogrammet virker efter hensigten, og om der er behov for ændringer.

Vi registrerer, hvor mange personer der bliver vaccineret, og hvor mange der får de sygdomme, vi vaccinerer imod. Og vi registrerer, hvor mange og hvilke bivirkninger, blandt andet læger og borgere indberetter til Lægemiddelstyrelsen.

Her kan du se, hvornår der er indført vaccination mod de forskellige sygdomme i Danmark:

Vaccination Årstal 
 Difteri  1943
 Stivkrampe  1949
 Polio  1955
 Kighoste  1961
 Mæslinger, forårsyge, røde hunde (MFR)  1987
 Pneumokoksygdom (Pn)  1993
 Haemophilus influenzae type b (Hib) infektion  2007
 Livmoderhalskræft (HPV) (piger)
 2009
 Analkræft (HPV) (drenge)  2019
Opdateret 27 APR 2022