Til sundhedsprofessionelle: Redskaber til sundhedsplejen
Her gennemgås motivationen for de ekstra tilbud fx social ulighed i mad- og måltidsvaner, samtidig med de pædagogiske forudsætninger, og hvordan sundhedsplejen kan omsætte disse med digitale illustrative redskaber, som forældrene kan bruge.
Baggrund og praksis
Baggrund og praksis ·Gode mad- og måltidsvaner i familier med børn i alderen 8 måneder til 3 år
Inspiration til sundhedsplejerskens besøg målrettet familier med anden etnisk baggrund end dansk og/eller kort uddannelse
Baggrund og praksis (33 sider) - version TRYK
Baggrund og praksis (33 sider) - version WEB
Denne vejledning gennemgår, hvordan sundhedsplejersker kan anvende det udviklede materiale og gennemføre besøg og andre tilbud til familier med børn på mellem 8 måneder og 3 år, hvor sundhedsplejen vurderer, der er behov for inspiration og støtte til at opnå sundere mad- og måltidsvaner.
Indhold
- Hvad er formålet med at styrke sundhedsplejerskens indsats?
- Den pædagogiske tilgang
- Materialer til rådighed for sundhedsplejersken
- Målgrupperne
- Sundhedsplejerskens arenaer
- Opmærksomhedspunkter
Trykfiler
QR-koder
QR: Overblik over samtlige materialer - version TRYK
QR: Overblik over samtlige materialer - version WEB
Opskriftskort
Indkøbsguide
"Når I køber ind" - indkøbsguide - version TRYK
"Når I køber ind" - indkøbsguide - version WEB
Madhjul
Aftalekort
Inspirationskort
Link til bestilling
Vær venligst opmærksom på, at opskriftskortene IKKE er trykt til udlevering i familierne, men i et oplag, der sikrer, at alle sundhedsplejersker kan få et sæt hver til at vise familierne i besøget. Der kan derfor kun bestilles til det antal sundhedsplejersker, der er ansat i kommunen plus maks. 8 ekstra til kommende nyansatte.
Baggrundsmateriale
Små børns kost - relation til sociale forskelle
Denne rapport beskriver sammenhænge mellem mors uddannelsesniveau og kosten blandt små børn, 9-36 måneder. Rapporten har været med til at danne baggrund for informationsindsatsen målrettet grupper i Danmark med lavere social status og er finasieret af Sundhedsstyrelsen.
Ellen Trolle, Seniorforsker, DTU Fødevareinstituttet og Sofie Pødenphant Jensen, PhD, statistiker, DTU Computer
Maj 2019
Små børns kost – relation til sociale forskelle
Mad og spisning blandt småbørnsfamilier: forskningsresultater
Mad og spisning blandt småbørnsfamilier i Danmark med etnisk minoritetsbaggrund. Overblik over forskningsresultaterne fra nyere, dansk madsociologisk forskning
Denne rapport præsenterer et samlet overblik over forfatterens forskning indenfor området madsociologi med fokus på småbørnsfamilier med etnisk minoritetsbaggrund i Danmark. Rapporten har fungeret som input til Sundhedsstyrelsens arbejde med at udvikle sundhedsindsatsen målrettet etniske minoriteter i Danmark.
Mad og spisning blandt småbørnsfamilier: forskningsresultater
Mad- og måltidsvaner hos småbørn: litteraturgennemgang
Mad- og måltidsvaner hos småbørn i danske familier med kort uddannelsesbaggrund og i familier bosiddende i Danmark med anden etnisk baggrund end dansk
Litteraturreview er udarbejdet af Katherine O’Doherty Jensen for Sundhedsstyrelsen 2019
Litteraturreviewet, som er udført for Sundhedsstyrelsen, skal opfylde følgende formål:
- At klarlægge i hvilket omfang den eksisterende samfundsvidenskabelige forskning belyser mad-og måltidsvaner hos småbørn i danske familier med kort uddannelsesbaggrund og blandt familier bosiddende i Danmark med anden etnisk baggrund end dansk.
- At analysere og sammenfatte de eksisterende forskningsresultater om mad- og måltidsvaner hos småbørn, der tilhører ovennævnte befolkningsgrupper.
Mad- og måltidsvaner hos småbørn: litteraturgennemgang