Vejledning om ordination af afhængighedsskabende medicin er revideret
Sundhedsstyrelsen har opdateret vejledningen til læger om ordination af afhængighedsskabende medicin. Det er sket for at imødekomme tvivlsspørgsmål fra patienter og læger
Vejledningen er blevet præciseret, så den giver bedre faglig mening og er lettere at forstå for fagfolk, patienter, myndigheder mv. Bl.a. er intervaller mellem lægekonsultationer blevet præciseret.
Vejledningen omfatter fx sovemidler, beroligende lægemidler, angstdæmpende medicin og smertestillende lægemidler af typen opioider (morfin, tramadol og lignende). Enkelte andre lægemidler er også omfattet, fx nogle typer af medicin mod opmærksomhedsforstyrrelser.
Medicinen skal bruges med omtanke
Afhængighedsskabende medicin skal bruges med omtanke, og langvarig behandling skal så vidt muligt undgås, da brugen kan medføre risici for patienterne. Først og fremmest risikoen for at blive afhængig, men også andre bivirkninger som tendens til at falde og påvirkning af blandt andet hukommelse, koncentrationsevne og humør.
Ved revisionen af vejledningen er der derfor lagt vægt på regelmæssig og personlig kontakt mellem patienten og lægen, hvor de kan drøfte effekten og fordele og ulemper ved behandlingen.
Det fremgår fortsat af vejledningen, at afhængighedsskabende medicin som hovedregel skal udskrives ved en personlig konsultation mellem lægen og patienten. Der skal være en plan for behandlingen og for, hvornår behandlingen skal stoppe, med mindre der er tale om helt akut behandling og enkeltstående ordinationer.
Læs vejledningen her
Læs ofte stillede spørgsmål om afhængighedsskabende lægemidler her