Gode råd til dig, der er i øget risiko
Sundhedsstyrelsen har vurderet, om der er sket ændringer i, hvem der er i øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med COVID-19. Samtidig er de gode råd om, hvad man kan gøre, hvis man er i øget risiko, blevet revideret.
Definitionen af, hvem der er i risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med COVID-19, bygger på den seneste forskning og dokumentation samt på faglig rådgivning fra de lægefaglige selskaber.
”Vores vurdering er, at definitionen af personer i øget risiko tilbage fra maj måned fortsat gælder og stort set er uændret. Det er nu blevet yderligere bekræftet af mere viden på området. Det gælder både i forhold til personer med høj alder og personer med visse kroniske sygdomme. Der er også kommet mere viden om gravide, som ud fra et forsigtighedsprincip fortsat er i øget risiko,” siger sektionsleder Agnethe Vale Nielsen
Gode råd til personer i øget risiko for et alvorligt forløb
Sundhedsstyrelsen har samtidig med den nye vurdering set på og opdateret de gode råd til personer, der er i øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19. Vi har alle en opgave i at passe på de, der er i øget risiko, så de også kan leve et liv, hvor de bevæger sig ud i samfundet.
”Personer i øget risiko skal, i forbindelse med COVID-19 pandemien, forholde sig til meget mere end andre. Derfor har vi beskrevet, hvad de selv kan gøre for at beskytte sig, men også hvordan man som pårørende kan beskytte sig selv og personen der er i øget risiko. Guiden beskriver også, hvilken sygdom COVID-19 er, hvem der er i øget risiko, og hvilke gode råd man skal følge. Desuden beskriver de, hvilke mundbind personer i øget risiko skal bruge, hvornår de skal bruges og hvordan,” fortæller Agnethe Vale Nielsen.
De gode råd beskriver også, at det er vigtigt, at man finder en god balance mellem at passe på sig selv, samtidig med man fortsat kan mødes med familier og nærmeste venner. Desuden er der råd til, hvordan man kan leve sit liv, så tæt på det liv, man levede før COVID-19 pandemien. ”For at dette skal kunne lade sig gøre, er det vigtigt, at alle er opmærksomme på, at der er personer, der er i øget risiko, og at vi alle tager de nødvendige hensyn”, siger sektionsleder Agnethe Vale Nielsen.
Sundhedsstyrelsen har opdateret det faglige grundlag og de supplerende gode råd, fordi der hele tiden kommer mere viden om sygdommen, og om hvordan sygdomsforløbet med COVID-19 er påvirket af andre sygdomme eller tilstande.
Sundhedsstyrelsen vil løbende opdatere de Gode råd til dig i øget risiko, herunder det Faglige grundlag, i takt med, at der kommer ny viden på området.
Pjece - Gode råd til dig i øget risiko