xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny kampagne skal inspirere mænd til at hjælpe hinanden med psykiske problemer

Mange har svært ved at tale om psykiske problemer, og det kan betyde, at man ikke får den hjælp, der kan være behov for. En ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen skal give inspiration til, hvordan man kan række ud til hinanden, og være en vigtig støtte til at få den rette hjælp i tide.

10 OKT 2023

Når man har psykiske problemer eller får en psykisk lidelse, kan det være svært at dele det med andre på grund af fordomme og tabu. Som pårørende kan man samtidig være usikker på, hvad der er det rigtige at gøre eller sige, og det kan betyde, at man helt undlader at række ud. Her er mænd i en større risiko for at trække sig socialt, gå alene med problemerne og ikke få den nødvendige hjælp i tide.

”Det er vigtigt at tage hånd om de psykiske problemer eller en psykisk sygdom og ikke gå med det alene. Vi ved, at flere kvinder end mænd for eksempel har angst, depression og dårligt selvvurderet mental sundhed, men samtidig er der flere mænd, der har kontakt til psykiatrisk skadestue, 2 til 3 gange flere mænd der tager deres eget liv, og flere mænd er ensomme og har rusmiddelafhængighed. Det tyder på, at mænds psykiske problemer ikke opdages i tide, inden de udvikler sig til alvorlige psykiske lidelser, samtidig med at risikoen for eksklusion er stor,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

En ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen sætter derfor fokus på, at man som for eksempel ven, familiemedlem, kollega eller partner kan være en vigtig støtte. Kampagnen giver gode råd til, hvordan man kan hjælpe sin pårørende. Et af rådene er blandt andet, at man kan hjælpe med at søge hjælp, og at det kan være en god ide at være vedholdende og lytte mere, end man selv taler. 

Kampagnen har fokus på pårørende til mænd, som har psykiske problemer eller lidelser i alderen 35-50 år, fordi det ofte er en overset gruppe i forhold til at få hjælp. 

”Vi håber, at kampagnen kan være med til at nedbryde nogle af de barrierer, der kan stå i vejen for at tage fat i hinanden, når man har en ven, en bror eller en kollega, der har det psykisk dårligt. Forhåbningen er også, at vi giver de pårørende redskaber til at tale om psykiske problemer, som kan være forebyggende, hvis de en dag selv får psykiske problemer. Det er der behov for, og vores budskab er, at det ikke behøver at være så svært at tage fat i hinanden og tale sammen,” siger Niels Sandø.

Kampagnen lanceres på Verdens Mentale Sundhedsdag den 10. oktober med en film, som skal skabe opmærksomhed om kampagnens budskab. Udover selve kampagnefilmen lancerer Sundhedsstyrelsen et nyt kampagnesite med gode råd til hvordan man kan tale med hinanden om psykiske problemer og med personlige fortællinger fra mænd.

Kampagnen er en del af afstigmatiseringsindsatsen EN AF OS, og kan findes på sst.dk/talomdet.

 

Om Landsindsatsen EN AF OS

Formålet med Landsindsatsen EN AF OS er at afstigmatisere psykisk sygdom i Danmark og gøre livet bedre for alle ved at fremme inklusion og bekæmpe diskrimination forbundet med psykiske lidelser.

 

Overordnet arbejder EN AF OS således for at øge danskernes viden om livet med psykisk sygdom, mindske den afstand, der fører til stigmatisering, fordomme og social udelukkelse og skabe større forståelse for psykisk sygdom i skoler, på arbejdspladser og alle andre steder, hvor hverdagslivet udfolder sig.

 

EN AF OS er på nationalt niveau forankret i Sundhedsstyrelsen og på regionalt niveau i PsykInfo

 

Se mere på sst.dk/en-af-os

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt om forebyggelse

Pressemeddelelser