xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vi skal værne om den høje tilslutning til børnevaccinations­programmet

Tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram er i 2022 på niveau med tidligere års høje tilslutning. Det viser årsrapporten for børnevaccinationsprogrammet i Danmark for 2022. Det er samtidig vigtigt, at forældre fortsat tilvælger at få deres børn vaccineret, fordi sygdommene stadig er i lande omkring os.

24 APR 2023

Børnevaccinationsprogrammet har stor betydning for folkesundheden og har været med til at stoppe spredningen af en lang række alvorlige sygdomme. Det betyder, at vi i Danmark stort set har udryddet mange af de sygdomme, vi vaccinerer mod i børnevaccinationsprogrammet. Men sygdommene findes stadig i andre lande, og de kan vende tilbage til Danmark, hvis vi ikke bliver ved med at vaccinere mod dem. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at vaccinere og fastholde den høje tilslutning til vaccinationsprogrammet.

Tilslutningen til vaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Hib-bakterien samt vaccination mod pneumokoksygdom når barnet er 3, 5 og 12 måneder ligger på mellem 95% til 97%, svarende til hvad Verdens Sundhedsorganisation (WHO) anbefaler. 

”Den høje tilslutning er et udtryk for, at forældre har tillid til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og det glæder mig. Men det er bestemt ikke noget, vi må tage for givet. Derfor arbejder vi hele tiden på at sikre, at vi bevarer denne høje tilslutning. Det gør vi blandt andet gennem brede kommunikationsindsatser, så forældre tager beslutning om vaccination af deres børn på et oplyst grundlag. Derudover forsøger vi også hele tiden at blive klogere på, hvorfor der kan være tvivl hos nogle få forældre om, hvorvidt deres barn skal vaccineres,” siger Kirstine Moll Harboe, sektionsleder og overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Der har i 2022 været et lille fald i tilslutningen til HPV-vaccination hos både drenge og piger, når man sammenligner med årgangen vaccineret i 2021. Sundhedsstyrelsen vil følge tilslutningen til HPV-vaccination tæt det næste stykke tid og sikre, at forældre og børn kan få den information, de har brug for. HPV-vaccinen er meget effektiv og beskytter stort set fuldstændig mod livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. 

Sundhedsstyrelsens anbefaler, at både drenge og piger vaccineres, når de fylder 12 år. For at være fuldt beskyttet skal børnene have to vaccinationer inden for 13 måneder.  
”Vi anbefaler, at børn bliver vaccineret, når de fylder 12 år, fordi vaccinationen er mest effektiv, hvis den gives inden seksuel debut. Vaccinen er meget effektiv, og jeg kan derfor kun opfordre til, at man får sit barn vaccineret,” udtaler Kirstine Moll Harboe. 

Sundhedsstyrelsen vil forstå holdninger og tvivl

Sundhedsstyrelsen holder i samarbejde Statens Serum Institut løbende øje med vaccinationstilslutningen i børnevaccinationsprogrammet, så vi opdager selv mindre fald i vaccinationstilslutningen. Det gør, at vi kan nå at handle hurtigt. 

”Vi arbejder hele tiden på at forstå forældres holdninger og tvivl i relation til vaccination. Det gør vi for at sikre, at vi kan bevare den høje tilslutning. Derfor får vi undersøgt, hvad befolkningen efterspørger af information, så den viden kan hjælpe os til at tilrettelægge gode initiativer for at sikre en høj vaccinationstilslutning,” siger Kirstine Moll Harboe.

Sundhedsstyrelsen har blandt andet fået foretaget nye befolkningsundersøgelser og igangsat et forskningsprojekt om vaccinetvivl i samarbejde med Københavns Universitet. Projektet og undersøgelserne omhandler forældres holdninger og tvivl til vaccination.

Konference om vaccination

Sundhedsstyrelsen ønsker at sætte fokus på, hvad der får nogle forældre til at tvivle på vaccination, og holder derfor en konference den 27. april om det. På konferencen vil der også være oplæg om, hvordan Sundhedsstyrelsen bruger ny viden og data til at sikre en fortsat høj tilslutning til det danske børnevaccinationsprogram.

 

Konferencen er virtuel, og tilmelding er påkrævet. Tilmelding kan ske her:

 

Virtual conference: Vaccination of children in Denmark

 

Årsrapport

Årsrapporten for børnevaccinationsprogrammet i Danmark for 2022, som Sundhedsstyrelsen udgiver i samarbejde med Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen beskriver børnevaccinationsprogrammet, herunder hvordan tilslutningen til vaccinationerne er i dag, og hvilke initiativer der blev igangsat i 2022 for at øge vaccinationstilslutningen:

 

Børnevaccinationsprogrammet 2022

 

Børnevaccination: Et prik i den rigtige retning

Du kan læse mere om børnevaccinationsprogrammet her:

 

sst.dk/boernevaccination