Ny metode til at screene for livmoderhalskræft
Når kvinder i alderen 30-59 år fremover bliver screenet for livmoderhalskræft, vil alle prøver blive undersøgt for HPV-virus. Det betyder, at vi nu overgår til en metode, der finder celleforandringer meget tidligt, og hvor man derfor bliver screenet hvert femte år i stedet for hver tredje.
Siden 2021 har der været brugt to forskellige metoder til at undersøge celleprøver fra livmoderhalsen hos kvinder i alderen 30-59 år: Undersøgelse for celleforandringer og undersøgelse for HPV-virus. Målet med at bruge de to metoder sideløbende har været at undersøge, om der var grundlag for at overgå til HPV-screening for alle i denne aldersgruppe.
Ved begge undersøgelser får kvinden taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Forskellen mellem de to metoder ligger altså ikke i, hvordan prøven bliver taget, men i hvordan celleprøven efterfølgende bliver undersøgt.
Sundhedsstyrelsen har nu på baggrund af en anbefaling fra den Nationale Styregruppe for Livmoderhalskræftscreening besluttet, at alle prøver fra kvinder i alderen 30-59-år fremover skal screenes for HPV-virus. Ændringen vil træde i kraft i starten af 2025. Alle kvinder, som denne ændring gælder for, vil få besked om det, når de får indkaldelse til screening.
”Begge metoder er gode og sikre, og de har hver deres fordele og ulemper. Den valgte metode - HPV-screening - ser ud til at kunne finde de svære celleforandringer tidligere. HPV-undersøgelsen er mere følsom end undersøgelsen for celleforandringer, så får man en negativ HPV-test betyder det, at man med stor sikkerhed ikke har celleforandringer, der skal behandles. Derfor behøver man ikke at blive screenet så ofte,” siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfeldt.
Med HPV-screening kan intervallet mellem screeninger således øges fra tre til fem år. Kvinder med en negativ HPV-test behøver derfor samlet set færre undersøgelser over et helt liv, Men da metoden er mere følsom, vil man også finde kvinder med positiv HPV-test, der ikke nødvendigvis på sigt vil udvikle celleforandringer, der skal behandles . Disse kvinder vil derfor blive tilbudt kontrolundersøgelser, indtil man kan afklare om deres HPV-infektion forsvinder af sig selv igen eller ej.
Med ændringen til HPV-screening kommer Danmark til at følge en række andre sammenlignelige europæiske lande, herunder de nordiske lande, der allerede har implementeret HPV-screening.