xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Planerne for efterårets vaccinationsindsats er klar

Efterårets vaccinationsindsats mod influenza og covid-19 står for døren, og Sundhedsstyrelsen er klar med planen for, hvem der bliver tilbudt gratis vaccination, hvilke vacciner der gives, og hvornår tilbuddet starter og slutter.

02 SEP 2024

Det gratis tilbud om vaccination gælder igen i år for dem, der er 65 år eller ældre. Vaccinationsperioden starter den 1. oktober og slutter den 20. december. I løbet af september måned vil alle, der er fyldt 65 år modtage en invitation til vaccination i Digital Post eller som et fysisk brev med information om, hvor og hvordan de kan blive vaccineret.

”Alder er den altoverskyggende risikofaktor for, om man bliver alvorligt syg. Det gælder både, hvis man bliver syg med covid-19 eller influenza. Derfor tilbyder vi begge vaccinationer til alle, der er fyldt 65 år,” fortæller Kirstine Moll Harboe, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Personer under 65 år med en kronisk sygdom eller særlige tilstande, der gør, at de er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af covid-19 eller influenza, er ligesom sidste år også omfattet af det gratis vaccinationsprogram. Det er for eksempel mennesker med svært nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdom eller en lungesygdom som KOL eller astma. Disse grupper modtager ikke en invitation til vaccination, men kan fra den 26. september bestille tid til vaccination på vacciner.dk.

Børn er ikke omfattet af vaccinationsprogrammet mod influenza

Til forskel fra de sidste tre år er børn i alderen 2-6 år ikke omfattet af vaccinationsprogrammet mod influenza.

”Vi indførte tilbuddet om influenzavaccination til raske børn for at forebygge influenzasygdom i børnefamilierne, beskytte sårbare familiemedlemmer og reducere influenzasmitte i samfundet. Effekten i form af begrænset smittespredning i samfundet kræver imidlertid, at tilslutningen når et vist niveau, og det lykkedes ikke i de år, hvor børnene var en del af programmet,” siger Kirstine Moll Harboe.

Raske børn er derfor ikke en del af programmet i år, men det vil fortsat være muligt for børn i særligt øget risiko for et alvorligt influenzaforløb, fx pga. kronisk sygdom, at blive vaccineret.

Vaccination i centre og hos Danske Lægers Vaccinations Service

De fem regioner etablerer igen i år regionale vaccinationscentre, og for at understøtte et nært og tilgængeligt vaccinationstilbud til borgerne har regionerne også indgået aftale med Danske Lægers Vaccinations Service. I den kommende sæson kan man derfor blive vaccineret på et regionalt vaccinationscenter eller hos Danske Lægers Vaccinations Service og ikke som sidste år på apotekerne.

Man kan bestille tid på vacciner.dk. Her kan man også se adresserne på de nærmeste vaccinationssteder.

For plejehjemsbeboere vil der ligesom forrige år være et udkørende tilbud. Vaccination i eget hjem vil også blive tilbudt borgere i målgruppe for vaccination, der grundet enten fysiske eller psykiske udfordringer ikke kan forlade egen bolig – ej heller med ledsagelse.

Efterårets vaccinationsindsats er planlagt i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, regionerne, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og andre myndigheder.

Læs mere om vaccination mod covid-19 og influenza her

Disse vacciner indgår i programmet for sæsonvaccination

I år tilbydes en variantopdateret covid-19 vaccine, som er godkendt og anbefalet af det Europæiske Lægemiddelagentur EMA. Vaccinen er udviklet med henblik på bedre at kunne beskytte mod de virusvarianter, der forventes at være i omløb.

 

I år bliver borgere på 70 år og ældre tilbudt en styrket influenzavaccine. Vaccinen indeholder et stof, der hjælper med at forstærke virkningen, så den har bedre effekt i forhold til at forebygge indlæggelser blandt de ældste. Personer i alderen 65-69 år og øvrige målgrupper for influenzavaccination tilbydes ligesom sidste år en standard influenzavaccine.