Tidlig indsats for sårbare familier
Som led i satspuljeaftalen for 2017- 2020 på sundhedsområdet inviterede Sundhedsstyrelsen i september 2017 landets kommuner til at indsende ansøgninger om deltagelse i projekter, der skal mindske ulighed i sundhed og negativ social arv gennem en styrket sundhedsplejeindsats over for sårbare og udsatte børn og familier.
Sundhedsstyrelsen modtog 36 ansøgninger i forbindelse med udmøntningen af satspuljen. 17 kommuner fik midler til at arbejde med de to modeller, der er beskrevet i udmøntningsmaterialet.
Arbejdet med puljen sluttede i juni 2021, og evalueringen af puljen udkom oktober 2021.
Formål med puljen
Det overordnede formål med puljen var:
- at udvikle og afprøve indsatser, der matcher udsatte og sårbare børn og familiers behov og som virker i forhold til opsporing og fastholdelse af målgruppen
- at styrke den opsøgende indsats fra sundhedsplejen til målgruppen
- at målrette de eksisterende ressourcer på området, så der er større fokus på udsatte og sårbare børn og familier
Deltagende kommuner
Model A
Følgende kommuner arbejdede med at udvikle sundhedsplejens tidlige indsats og det tværfaglige samarbejde, som beskrevet i model A:
- Brønderslev, Favrskov, Furesø, Halsnæs, Herning, Horsens, Lyngby-Taarbæk, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Skanderborg, Sønderborg, Vejen, Vordingborg
Model B
Følgende kommuner arbejdede med at udvikle samarbejdet mellem sundhedsplejersker og pædagoger, som beskrevet i model B:
- Faxe, Fredericia, Frederikssund, Hedensted
Afsluttende evaluering
Tidlig indsats for sårbare familier. Afsluttende evalueringsrapport (oktober 2021)
Antologi
16 artikler, der er skrevet af projektdeltagere/-ledere i de kommuner, der deltog i satspuljen Tidlig indsats for sårbare familier.
Midtvejsevaluering
Midtvejsevaluering, Tidlig indsats for sårbare familier (september 2019)
Afdækningsrapport
I forbindelse med satspuljeprojektet er udarbejdet en afdækningsrapport af kommunernes indsats overfor sårbare og udsatte familier: