xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Forebyg smitsomme sygdomme

 

Der er 5 gode råd, som man kan bruge i sin hverdag for at forebygge en lang række smitsomme sygdomme.

1. Vask hænder tit eller brug hånddesinfektion

God håndhygiejne er den bedste måde at stoppe smitte på.

Vask hænder tit med vand og sæbe.

Er håndvask ikke muligt, så kan du bruge hånddesinfektion.

Har du mindre børn, så hjælp dem med at vaske hænder.

I nogle situationer kan hånddesinfektion ikke erstatte vand og sæbe.

I forbindelse med toiletbesøg, inden madlavning eller spisning og ved synligt snavsede hænder, bør man altid vaske hænder med vand og sæbe.

Hånddesinfektion kan ikke rengøre hænderne i de situationer.

2. Host og nys i ærmet

Når du nyser eller hoster, kan du risikere at sprede smitsom sygdom gennem spyt eller snot.

Selv hvis du holder dig for munden, kan du komme til at smitte andre ved at overføre bakterier fra din hånd til en anden overflade. Det kan fx være et dørhåndtag eller gennem håndtryk.

Brug i stedet dit ærme, når du nyser eller hoster.

3. Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer på sygdom

Ved at blive hjemme, når du er syg, og ved at holde dit syge barn hjemme, sikrer du, at kolleger, venner, klassekammerater og familie ikke bliver smittet.

Derfor er det vigtigt at melde fra til arbejde, undervisning, fritidsaktiviteter og sociale arrangementer mv. ved symptomer på sygdom.

Det er især vigtigt, at du undgår at smitte personer med nedsat immunforsvar. Influenza eller lungebetændelse kan fx være farligt for personer med svækket immunforsvar.

Personer over 65 år er også særligt udsatte, da de kan være mere modtagelige for infektioner og have sværere ved at blive raske igen.

4. Luft ud ofte og skab gennemtræk

Udluftning i dit hjem er vigtigt, fordi det er med til at nedsætte risikoen for spredning af smitsomme sygdomme.

Nogle luftvejsinfektioner spredes via små dråber, der kan holde sig svævende især i mindre, lukkede rum. Men sørger du for god ventilation, enten med et mekanisk ventilationssystem eller ved at lufte ud med gennemtræk, så kan du forebygge smitte. Det forbedrer også indeklimaet, da det fjerner støv og skadelige kemikalier.

Luft ud i mindst 2 x 5 minutter hver dag og oftere, hvis der er sygdom i hjemmet. Hvis I er mange mennesker samlet, så luft gerne ud med gennemtræk en gang i timen eller hav et åbent vindue hele tiden, hvis det er muligt.

5. Gør rent - særligt på overflader mange rører ved

Rengøring er en effektiv måde at forebygge spredning af smitsomme sygdomme.

Smitsomme sygdomme spreder sig ikke kun gennem fysisk kontakt.

Bakterier og virus kan også sidde på overflader som fx en stikkontakt eller et dørhåndtag.

Tegn på smitsom sygdom

1. Tiltagende hoste

2. Feber (over 38 grader)

3. Kulderystelser

4. Diarré eller opkast

5. Ondt i halsen

6. Udslæt

7. Almene symptomer som træthed, ømhed i kroppen og kvalme

8. Løbenæse i sammenhæng med andre symptomer

Har du nogle af disse symptomer, så kan det være tegn på smitsom sygdom. Der kan være flere årsager til symptomerne, og det er derfor vigtigt at se på, hvordan du eller dit barn i øvrigt har det.

 

Hvis man kun har løbenæse og ellers føler sig frisk, er der ikke grund til at blive hjemme. Det samme gælder, hvis man har løbenæse/hoste og kendt allergi eller astma.

Sådan vasker du hænder

1. Hænder og håndled skylles under rindende vand i 10 sekunder, inden håndsæben påføres.

2. Håndsæbe skal fordeles på hver finger, mellem fingre, på håndrygge, på håndflader og omkring håndled. Gnid sæben ind i 15-20 sekunder.

3. Håndsæbe skal afskylles omhyggeligt under rindende vand i 15 sekunder.

4. Hænderne tørres i 15 sekunder.

Desinficer dine hænder

Effektiv brug af hånddesinfektion tager ca. 30 sekunder.

1. Fordel hånddesinfektion på fingrene, mellem fingrene, på håndrygge, håndflader og omkring håndled.

2. Gnid hånddesinfektionen grundigt rundt på huden, inden den fordamper efter 30 sekunder.

Tøjvask

Korrekt vask af håndklæder og viskestykker er meget vigtigt for, om smitsomme sygdomme spreder sig i dit hjem og endda videre ud til din familie, venner, kollegaer eller nabo. Hvis du har smitsom sygdom, er det en god ide at have dit eget håndklæde.

Vaskeguide

  1. Vask undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende ved 60°.
  2. Er dit vasketøj ekstra beskidt af fx afføring, opkast eller urin bør vasketemperaturen være mindst 80°.
  3. Er du selv eller andre i husstanden smittet med lus, fnat eller anden smitsom sygdom bør alt jeres tøj med tæt kontakt til kroppen eks. undertøj, sengetøj eller håndklæder vaskes ved 60° for at undgå, at smitten spreder sig.
  4. Du kan med fordel rense din vaskemaskine med vaskemaskinens maksimale temperatur på mindst 80° en gang om måneden for at fjerne bakterievækst fra vaskemaskinens indre system.

Rengøringsguide

1. Brug vand og almindelige rengøringsmidler til din rengøring i hverdagen. I et almindeligt hjem er det ikke nødvendigt at bruge desinficerende midler.

2. Brug altid rene klude, mopper og svampe. Rengøringsklude og mopper til flergangsbrug vaskes efter hver rengøring på mindst 60°.

3. Det er vigtigt, at du gør rent fra ’rent’ mod ’urent’ samt oppefra og ned, eksempelvis på badeværelset ved at starte med rengøring af håndvask, herefter toilet og til sidst gulv.

4. Vær især opmærksom på at gøre kontaktpunkterne i dit hjem rent fx dørhåndtag, stikkontakter og lågen til køleskabet.

5. Husk at vaske hænder efter du har gjort rent, især hvis du eks. går fra at gøre rent på badeværelset til at gøre rent i køkkenet.

6. Hvis der er smitsom sygdom i hjemmet, bør du være ekstra grundig og gøre rent oftere, end du plejer.

7. Der er behov for hyppigere rengøring, jo flere personer, I bor sammen, eller som kommer i hjemmet.

Gør god håndhygiejne til en rutine i hverdagen

I en travl hverdag kan det være nemmere at huske god håndhygiejne, hvis man gør det til en rutine.

I løbet af en dag kommer man i kontakt med mange forskellige kilder til smitte.

Gør det til fast rutine at vaske hænder, når du eller I:

  • Kommer hjem fra arbejde, indkøbsture, institution/skole, offentlig transport osv.
  • Skal lave mad eller spise
  • Når du laver mad – især når du skifter mellem forskellige råvarer fx kød, fisk, æg og færdig mad
  • Har haft kontakt med dyr
  • Har været på toilettet
  • Har hostet, nyst eller pudset næse – også hvis du har hjulpet en anden
  • Har gjort rent eller håndteret snavset vasketøj eller affald