Senfølger ved covid-19
Anbefalinger til organisering af indsatsen for patienter med langvarige symptomer ved covid-19
Formålet med disse anbefalinger er, på baggrund af den aktuelle viden og hidtidige erfaringer i det danske sundhedsvæsen, at beskrive langvarige symptomer/senfølger ved COVID-19, herunder typen af symptomer, forekomst og alvorlighed, hvor viden er tilgængelig, samt hvordan de bedst håndteres i sundhedsvæsnet ved beskrivelse af aktører og organisering, samt relevante faglige indsatser.
Anbefalingerne er primært målrettet fagpersoner, sundhedsprofessionelle og administrativt personale, herunder ledere, på sundhedsområdet på sygehusene, i almen praksis, i den øvrige praksissektor, samt i kommuner.
Versioner
9. december 2021: version 3
Denne 3. version er opdateret med ny viden på området opnået gennem en opdateret systematisk litteraturgennemgang om senfølger ved COVID-19. Anbefalingerne er særligt opdateret vedrørende:
- Opdateret vidensgrundlag, herunder specifik viden om neurologiske, respiratoriske, psykiske symptomer og senfølger hos børn (< 18 år)
- Præcisering af målgruppen
- Opdateret afsnit om kommunens opgaver
- Uddybet afsnit om udredning og behandling af senfølger i almen praksis
- Faglige indsatser
15. marts 2021: version 2
- Anbefalingerne er opdateret og suppleret med en systematisk litteraturgennemgang, samt begrebsafklaring og definition af senfølger er nuanceret.
4. november 2020: version 1