xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Information til borgere om antibiotikaresistens

Som borger kan du være med til at forebygge antibiotikaresistens ved kun at tage antibiotika, når det er nødvendigt. Antibiotika virker ikke mod fx forkølelse, influenza og andre virusinfektioner. 

Der er risiko for, at nogle af de bakterier vi har i kroppen, kan blive modstandsdygtige (resistente) overfor antibiotika, hvilket kan betyde at det fremover bliver svært at få bugt med en ny infektion. Resistente bakterier kan spredes til andre mennesker og give infektioner, der kan være svære at behandle.

Vi skal gemme antibiotika til de situationer, hvor det virker – så virker det nemlig også, når du får brug for det. Som borger kan du være med til at forebygge resistens mod antibiotika ved at udvise omtanke og begrænse din brug af antibiotika til sygdomme, hvor det er nødvendigt.

Virus eller bakterie?

De fleste infektioner skyldes virus og ikke bakterier. Det gælder fx, når du er forkølet eller har influenza. Antibiotika virker ikke på virus. Det lindrer ikke smerterne og gør dig ikke hurtigere rask.

En let infektion med bakterier kan kroppen selv klare. Det kan fx være en let mellemørebetændelse eller mild halsbetændelse. Her vil antibiotika kun sjældent gøre dig hurtigere rask. Det lindrer ikke smerterne, og du vil ofte opleve flere bivirkninger end virkning.

Hvis du er alvorligt syg af en bakterieinfektion, så har du brug for antibiotika. Det er en effektiv og hurtig hjælp til at bekæmpe infektionen. Spørg din læge, hvornår og hvor længe du skal tage antibiotika.

Læs mere om brug af antibiotika

Opdateret 18 NOV 2019