xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ældre og seksualitet

Med alderen ændrer kroppen og seksualiteten sig og seksuelle problemer bliver mere almindelige. Samtidig har ældres forhold til seksualitet ændret sig betydeligt i det seneste halve århundrede, og langt op i alderen er det nu ønske om et aktivt og tilfredsstillende sexliv.

Sexlivet kan bliv udfordret af en række fysiske forhold, når man kommer op i alderen – fx nedsat fugtning og elasticitet af skeden, nedsat hudfølsomhed eller vanskeligheder med at få eller opretholde en rejsning.

Nogle ældre fravælger sex, men cirka halvdelen af de 60-årige mænd og kvinder har seksuel lyst, og har samleje min. 1 gang månedligt. Selvom lysten og evnen til genital sex for mange falder med alderen, skærpes til gengæld glæden ved nærhed, ømhed og intimitet i den seksuelle relation. Ensomhed og mangel på fysisk kontakt – såkaldt hudsult er således et væsentligt problem.

Hvis man oplever seksuelle problemer med alderen, og hvis man opfatter det som et problem, skal man tale med sin læge om det. Der kan være tilstande, som kan behandles medicinsk, eller som er symptom på andre bagvedliggende sygdomme, eller som kan skyldes behandling af andre sygdomme.

Sundhed.dk: Ældre og seksualitet

Sex og Samfund: Husk seksualiteten! (folder)

Opdateret 15 OKT 2019