xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Pneumokoksygdom

Pneumokokker (streptococcus pneumoniae) er en gruppe af bakterier, der har mange undertyper. Der findes mange undertyper af pneumokokker, og en del af disse bliver man vaccineret imod i børnevaccinationsprogrammet.

Før vaccinen blev indført i Danmark, var der hvert år ca. 20 tilfælde af meningitis og ca. 50 tilfælde af anden alvorlig sygdom forårsaget af pneumokokker hos børn under to år.

Information om pneumokoksygdom

Smitte

Pneumokokker spredes gennem luftvejene fra person til person gennem nys og hoste eller ved direkte fysisk kontakt. Små børn, som endnu ikke er blevet vaccineret, samt ældre og personer med nedsat immunforsvar er særligt udsatte for at blive syge af pneumokokker.

Symptomer

De mest almindelige sygdomme, som forårsages af pneumokokker er akut mellemøre-, bihule- og lungebetændelse, som oftest ikke giver varige mén.

Hvis bakterien spreder sig til blodbanen, kan sygdommen blive livstruende og forårsage blodforgiftning (sepsis) og/eller meningitis (hjernehindebetændelse). I begge tilfælde kan patienten være svært påvirket med bl.a. høj feber, påvirket almen tilstand, påvirket bevidsthed, lysoverfølsomhed, svær hovedpine og/eller nakkestivhed.

Vaccination

Der findes mange undertyper af pneumokokker, og en del af disse bliver man vaccineret imod i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneders alderen.

Tilhører man en særlig risikogruppe, kan man få tilbudt en gratis pneumokokvaccine, end den der indgår i børne vaccinationsprogrammet.

Læs mere om pneumokokvaccination i børnevaccinationsprogrammet

Læs mere om pneumokokvaccination af børn og voksne i risikogrupperne

Behandling

Kan behandles med antibiotika. Dog kan der komme varige skader såsom nedsat hørelse og hjerneskade.

Opdateret 08 JUL 2019