Sundhedsstyrelsen anbefaler revaccination af alle over 18 år
Revaccination er allerede i fuld gang. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at princippet om revaccination 6 måneder efter færdigvaccination videreføres, så alle voksne over 18 år får tilbud om et 3. stik mod COVID-19.
Smitten med coronavirus stiger fortsat. Det samme gør antallet af indlæggelser, og belastningen på sygehusene er forøget. Når vi ser epidemien blusse op netop nu, skyldes det først og fremmest overgangen fra sommer til efterår og vinter, og samtidig har vi et åbent samfund med kun få restriktioner. Kombineret med at effekten af vaccinerne falder over tid, er det forventeligt, at smitten vil stige.
”Der er ingen tvivl om, at vi står i en alvorlig situation. Især er belastningen på sygehusene bekymrende, fordi der lige nu er et meget højt antal indlagte. Vaccinerne er vores vigtigste værktøj til at få kontrol med epidemien – og revaccinationerne er lige nu nøglen til at få smitten ned, og dæmpe belastningen på sundhedsvæsenet,” siger vicedirektør Helene Probst.
Revaccination beskytter mod et fald i immunitet
Sundhedsstyrelsen har gennemgået den viden, der er tilgængelig på nuværende tidspunkt om, hvor længe man kan forvente, at immunitet efter vaccination varer. Det er kendt, at immuniteten falder over tid, og faldet er markant cirka 6 måneder efter 2. stik. På baggrund af det opdaterede vidensgrundlag, er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at revaccination er effektiv i forhold til at forebygge faldet i immunitet, og at revaccination giver en bedre beskyttelse mod infektion og mod alvorlig sygdom, indlæggelse og død. Den øgede effekt gælder for alle aldersgrupper.
”Siden vi begyndte revaccinationen, har vi gennemgået den nyeste viden og erfaring på området. Det står nu klart, at faldet i immunitet også sker for personer i de yngre aldersgrupper. På den baggrund er der også sket et skred i opfattelsen internationalt. Der er nu stigende faglig enighed om, at man tilbyder revaccination efter samme interval til alle over 18 år. Og når vi i dag går ud og tilbyder det 3. stik til alle over 18 år, så er vi på linje med mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, herunder Tyskland, Holland og Norge. Derudover peger Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) på revaccination af alle over 18 år som modsvar mod den faldende vaccineimmunitet,” siger Helene Probst.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at det er sikkert at revaccinere disse grupper, og at der ikke er risiko for nye alvorlige bivirkninger ved et tredje stik. Yngre personer kan dog risikere at få en kraftigere reaktion ved revaccination og dermed flere tilfælde af de kendte bivirkninger, som for eksempel smerter ved indstiksstedet, let feber, utilpashed og hovedpine.
”Vi kan se, at de mulige bivirkninger ved et 3. stik er stort set de samme som ved 2. stik. Det betyder også, at vi vil se sjældne tilfælde med det såkaldte myokarditis, altså hjertemuskelbetændelse, når vi revaccinerer de yngre årgange, særligt de yngre mænd, lige som vi har set nogle tilfælde af efter 2. stik. Men der er tale om meget få tilfælde, typisk med milde forløb og med gode behandlingsmuligheder,” siger Helene Probst.
EU-Kommissionen har godkendt, at en 3. dosis Comirnaty® samt en 3. dosis Spikevax®, som kommer fra henholdsvis Pfizer-BioNTech og Moderna, kan gives som revaccination til personer på 18 år eller derover tidligst 6 måneder efter anden vaccination mod COVID-19.
Notat om revaccination af personer over 18 år
Tilbud om revaccination til alle over 18 år
Invitation: 6 måneder efter 2. stik får du besked i e-Boks eller med brev
Booking: Book tid på vacciner.dk eller ring på den regionale hotline
Vaccination: Mød op og få dit 3. stik