Her kan du blive vaccineret
Se kort over vaccinationssteder.
Se kort over vaccinationssteder.
Alle kan blive smittet med influenza og covid-19, og langt de fleste får et mildt forløb. Men for nogle kan influenza og covid-19 give et alvorligt sygdomsforløb og medføre indlæggelse og i værste tilfælde være livstruende.
Vaccination mod influenza og covid-19 nedsætter risikoen for et alvorligt sygdomsforløb. Derfor anbefaler vi vaccination til dig, der er i risiko for et alvorligt forløb med influenza og covid-19.
Husk at følge vores smitteforebyggende råd, så er du med til at stoppe smitten med både influenza og covid-19.
Risikoen for at blive alvorligt syg af influenza og covid-19 stiger med alderen. Derfor bliver alle over 65 år og derover tilbudt vaccination mod begge sygdomme.
Langt de fleste under 65 år er ikke i risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Der er dog en række sygdomme og tilstande, som øger risikoen for et alvorligt sygdomsforløb med influenza og covid-19, fx hvis man har en kronisk lungesygdom eller et svært nedsat immunforsvar.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man også bliver vaccineret, hvis man er under 65 år og er i øget risiko for et alvorlig sygdomsforløb. Du kan læse mere om, hvem der er omfattet af denne anbefaling her og om anbefalingen til gravide her.
Førtidspensionister bliver desuden tilbudt gratis vaccination mod influenza.
Vaccination mod influenza af børn under 18 år med kronisk sygdom, sker efter lægelig vurdering og rådgivning. For covid-19 sker vurderingen altid ved speciallæge i pædiatri. Kun få børn har behov for sæsonvaccination mod covid-19 og/eller influenza.
Du kan blive vaccineret fra den 1. oktober 2024 til og med den 20. december 2024.
Du kan roligt blive vaccineret i hele perioden. Er du over 65 år, opfordrer vi dig til at bestille en tid til vaccination på www.vacciner.dk, når du modtager din invitation.
Er der ingen ledige tider, skal du ikke blive bekymret. Fra et sundhedsfagligt perspektiv er det vigtige ikke, at du bliver vaccineret med det samme, men bare at du bliver vaccineret i løbet af perioden frem til den 20. december. Regionerne og Danske Lægers Vaccinations Service lægger løbende nye tider op.
I år tilbydes vaccination på regionale vaccinationssteder og hos Danske Lægers Vaccinations Service.
Få et overblik over alle vaccinationsstederne her:
Det er i år ikke muligt at blive vaccineret på apotekerne.
Hvis du er 65 år eller derover, har du i løbet af september modtaget en invitation i din Digital Post. Du kan se din Digital Post på borger.dk, e-Boks og mit.dk. Hvis du er fritaget for Digital Post, har du fået en invitation med posten.
Hvis du er under 65 år, men har en sygdom eller tilstand, som gør, at du er omfattet af tilbuddet om vaccination, får du ikke en invitation. Fra den 26. september kan du gå ind på www.vacciner.dk, hvor du har mulighed for at bestille tid.
Den officielle invitation fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut er i løbet af september blevet udsendt til alle personer på 65 år og derover.
Mange personer har også modtaget breve om vaccination mod influenza og covid-19. De breve udsendes som en del af en undersøgelse. Hvis du har spørgsmål til disse breve eller til undersøgelsen, kan du kontakte forskningsgruppen via de kontaktoplysninger, der findes i brevene.
Hvis du er under 65 år og anbefales vaccination, fordi du er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, modtager du ikke en invitation fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, men du kan bestille tid på www.vacciner.dk
Du kan bestille tid på vacciner.dk.
Hvis du er under 65 år og anbefales vaccination på baggrund af din sygdom/tilstand, skal du på vacciner.dk udfylde en tro-og-love-erklæring på, at du tilhører en gruppe, som anbefales vaccination, inden du kan bestille en tid.
Du skal bruge MitID til at bestille tid på vacciner.dk. Hvis du er i målgruppen for vaccination og ikke har MitID, kan du få hjælp til at booke eller ændre din vaccinationstid ved at ringe til din region.
Du kan finde din regions telefonnummer her:
Ja. Du kan trygt blive vaccineret mod influenza og covid-19 på samme tid. Man må dog ikke blande vaccinerne i samme sprøjte, så du skal have to stik.
Alle vacciner har bivirkninger. Det gælder også vaccinerne mod influenza og covid-19. Nogle får feber, hovedpine eller bliver øm i området, hvor de er blevet vaccineret. Det er helt almindelige bivirkninger, som går over af sig selv.
Det er meget sjældent, at nogen får svære allergiske reaktioner efter vaccination. Hvis du tidligere har reageret med svær allergisk reaktion efter en vaccination eller efter injektion med et andet lægemiddel, bør du tale med en læge, før du bliver vaccineret.
Når Sundhedsstyrelsen vurderer, om en vaccine skal tilbydes til en bestemt målgruppe, er både vaccinens effekt og bivirkninger noget, vi tager højde for i vurderingen.
Det er velkendt og forventet, at covid-19-vaccinerne, ligesom alle andre vacciner og lægemidler, kan give bivirkninger. På baggrund af den eksisterende viden, vurderer Sundsstyrelsen, at effekten af vaccinerne i forhold til at forebygge alvorlig sygdom står mål med risikoen for bivirkninger.
Nogle borgere har efter vaccination mod covid-19 oplevet forskelligartede symptomer og sygdomme, som enten er nyopståede eller eksisterende symptomer, der er forværret. Hvis du har mistanke om langvarige bivirkninger efter covid-19 vaccination, kan det være en god ide at tale med en læge om det.
Hvis man oplever at have fået en skade efter vaccination er der mulighed for at søge om erstatning hos Patienterstatningen.
Hvis du har feber på 38 grader eller derover eller har en akut alvorlig infektion som fx lungebetændelse, så skal du vente med at blive vaccineret.
Du kan godt blive vaccineret, hvis du har let temperaturstigning eller er forkølet.
I år tilbydes en variantopdateret covid-19-vaccine, som er godkendt og anbefalet af det Europæiske Lægemiddelagentur EMA.
At en vaccine er variantopdateret betyder, at vaccinen er udviklet med henblik på bedre at kunne beskytte mod de varianter, der aktuelt er i omløb.
I influenzaprogrammet tilbydes borgere på 70 år og derover i år en styrket (adjuveret) vaccine. At en vaccine er adjuveret betyder, at den indeholder et stof, der hjælper med at forstærke virkningen af vaccinen, hvilket gør, at vaccinen formentligt har en lidt bedre effekt i forhold til at forebygge indlæggelser blandt de ældste i samfundet.
Personer mellem 65-69 år og øvrige målgrupper for influenzavaccination tilbydes ligesom sidste år en standard influenzavaccine.
Borgere, der grundet enten fysiske eller psykiske udfordringer ikke kan forlade egen bolig – heller ikke med ledsagelse, har mulighed for at blive vaccineret i eget hjem, hvis de er i målgruppe for vaccination, fx grundet deres alder eller visse kroniske sygdomme.
Er du svært immobil og i målgruppe for vaccination, vil hjemmeplejen visitere dig til vaccination. Modtager du ikke hjemmehjælp, vil det afhænge af din region, hvordan du bliver visiteret til vaccination.
Du kan finde din regions telefonnummer her:
For plejehjemsbeboere vil der ligesom forrige år være et udkørende tilbud.
Vi ved, at høj alder er den væsentligste risikofaktor for et alvorligt forløb med influenza og covid-19.
Derfor tilbyder vi som udgangspunkt ikke vaccination til personer under 65 år, med mindre de lider af en bestemt kronisk sygdom eller har en tilstand, som øger deres risiko for et alvorligt sygdomsforløb.
Børn i alderen 2-6 år tilbydes ikke gratis influenzavaccination i år.
Vi har i tidligere sæsoner set en høj vaccinationstilslutning blandt personer over 65 år, som er den gruppe vi primært ønsker at beskytte med vaccinationsprogrammet. Men blandt børnene, som også blev tilbudt influenzavaccination, har tilslutningen ikke været så høj, som vi havde håbet, og den har været faldende de seneste sæsoner, siden tilbuddet blev indført i 2021.
Baggrunden for at vaccinere raske børn mod influenza var blandt andet at mindske smitten i samfundet for på den måde at beskytte de ældre og andre risikogrupper.
Hvis ikke tilstrækkeligt mange børn bliver vaccineret, får vi ikke den smitteforebyggende effekt på samfundsniveau og derved ikke den ønskede effekt af vaccinationsprogrammet.
Vi har vurderet, at det vil kræve en ekstraordinær indsats at få tilslutningen op på et niveau, der giver mening i smitteforebyggende øjemed.
Derudover er dem, vi ønsker at beskytte mod influenza, ældre og andre risikogrupper, allerede godt beskyttet mod influenza pga. deres egen vaccination.
Hvis du har MITid kan du bestille tid til vaccination på vacciner.dk ved at udfylde en tro-og-love-erklæring. Hvis du ikke har MITid kan du undersøge om nogle vaccinationssteder tæt på dig tilbyder vaccination uden tidsbestilling (drop-in). Det kan du se på Danmarkskortet. Du kan også bestille tid til vaccination ved at kontakte din regions hotline.
Du kan finde din regions telefonnummer her: