Beboere inviterer familie og venner til fællesspisning på plejecenter i Lemvig
På Bækmarksbro Pleje- og Daghjem i Lemvig er beboerne værter for fællesspisning, hvor beboerne kan invitere pårørende, gamle venner eller naboer samt bekendte fra lokalområdet til spisning på plejecenteret. Fællesspisningen understøtter beboernes relationer til pårørende og gamle relationer og hjælper beboerne med at fastholde deres netværk.
Køkkenlederen på Bækmarksbro Pleje- og Daghjem fortæller, at der er stor opbakning til den månedlige fællesspisning. Omkring 80-100 beboere, pårørende og lokale fra nærområdet deltager hver gang. Beboerne inviterer selv deres familie, venner eller hvem de ønsker, der skal deltage. Det kræver ingen tilmelding, hvilket gør det fleksibelt og bekvemt at deltage både for de 21 beboere og gæster udefra. Det giver beboerne og gæsterne en frihed, at de kan deltage, når de har lyst, tid og overskud og ikke behøver at planlægge det.
Beboere og gæster møder gerne op i god tid inden fællesspisningen, så de kan hilse på hinanden og vælge, hvor de vil sidde. Nogle gange hjælper beboerne også køkkenpersonalet med at dække bord, ligesom beboerne også hjælper med at rydde af. Det er den hjemlige atmosfære og gode stemning, som beboerne værdsætter og glæder sig til. Beboerne oplever samtidig en tryghed i de vante rammer og omgivelser, hvor de kan få hjælp, fx til at spise eller toiletbesøg, hvis de skulle få behov for dette.
Fællesspisningen understøtter beboernes relationer til pårørende og gamle venner, men der skabes også nye bekendtskaber i lokalområdet, hvilket skaber tryghed og genkendelighed for beboerne, når de færdes i nærområdet, fordi de møder velkendte ansigter. Fællesspisningen bygger på den måde bro mellem plejecenteret og lokalsamfundet, så beboerne på plejecenteret bliver integreret og synlige i lokalsamfundet.
Fire trin følges, når fællesspisning afholdes
Køkkenpersonalet fastsætter datoer
Datoerne for fællesspisningen bliver fastlagt en gang om året, hvor plejecenterets køkkenpersonale laver et årshjul for de månedlige fællesspisningsarrangementer. Køkkenpersonalet noterer datoerne i deres egen kalender, hvor alle faste aktiviteter fremgår. Datoerne bliver også meldt ud til beboere tre måneder frem i tiden, derudover fremgår datoerne af en aktivitetskalender i et lokalt blad samt på storskærme på plejecenteret, så pårørende og andre i lokal området også selv kan finde information om de kommende fællesspisningsarrangementer.
Køkkenpersonalet planlægger menuen
Køkkenpersonalet planlægger menuen i god tid, gerne tre måneder i forvejen, så de kan tænke madproduktionen til fællesspisning ind i deres brug af råvarer og øvrige køkkenopgaver. I planlægningen tænker køkkenpersonalet i, at overskydende friske råvarer skal kunne bruges i de efterfølgende måltider for på den måde at minimere madspild og spare ressourcer. Det gælder bl.a. kogte kartofler, der ikke har været serveret, som fx kan anvendes til biksemad eller kartoffelmos dagen efter.
Køkkenpersonalet forbereder - beboere beværter
Køkkenpersonalet på plejecenteret står for tilberedelsen af de to retter mad, der serveres som buffet til fællesspisningen. Køkkenpersonalet dækker bord og præsenterer maden, hvorefter beboere og gæster selv sørger for at hente maden i buffeten og sætte sig til bords. Beboerne agerer værter under arrangementet, hvor de bl.a. tager imod de gæster, de selv har inviteret og finder et sted, hvor de kan sidde sammen med deres gæster, som om det var i deres egen dagligstue. Omkring tre til fire fra plejecenterets plejepersonale deltager også, enten som gæster eller til at hjælpe de beboere, der har brug for hjælp under måltidet.
Alle bidrager til oprydning
Beboerne og gæsterne hjælper til med at rydde af efter fællesspisningen, mens køkkenpersonalet tager opvasken.