I dag bliver alle børn i alderen 12-15 år inviteret til vaccination mod COVID-19
Alle over 16 år er allerede inviteret, og i løbet af de kommende dage modtager omkring 240.000 børn og unge mellem 12 og 15 år deres invitation til vaccination. I den forbindelse har Sundhedsstyrelsen udgivet materiale, der kan støtte forældre og de unge i deres beslutning. Og i regionernes vaccinationscentre melder de om masser af ledige tider, så opfordringen er at skynde sig at få booket tid til vaccination.
Sidst i maj blev COVID-19-vaccinen fra Pfizer-BioNTech godkendt til børn fra 12 år. Siden da har Sundhedsstyrelsen lavet en grundig faglig vurdering af grundlaget for godkendelsen og anbefaler på den baggrund, at vaccination mod COVID-19 bliver tilbudt til børn og unge fra 12-15 år.
”Vi har nu en mere smitsom virusvariant, og vi har derfor brug for immunitet i befolkningen, ikke mindst når vi om nogle måneder begiver os ind i efteråret. Ved at tilbyde vaccination til børn og unge mellem 12 og 15 år, opbygger vi immunitet i befolkningen, der kan hjælpe os med at bevare kontrollen med epidemien og beskytte dem, der er i særlig risiko,” forklarer enhedschef Bolette Søborg.
Når invitationerne til de 12-15-årige bliver sendt ud, havner de i e-boks. Borgere, der ikke er tilmeldt digital post, får deres invitation med post. De 15-årige modtager selv deres invitation, mens forældrene bliver orienteret om, at den unge er inviteret. For børn under 15 år bliver invitationsbrevene sendt til forældrene, da det er forældrene, der beslutter, om barnet skal vaccineres mod COVID-19.
Sundhedsstyrelsen har sat gang i en øget informationsindsats målrettet børnene og deres forældre. Formålet med informationsindsatsen er at fremlægge viden og dokumentation, så forældre på et oplyst grundlag kan træffe et velinformeret valg om, hvorvidt de vil tage imod tilbuddet og lade deres barn vaccinere.
Det er blevet mere fleksibelt at booke tid
Regionerne melder, at der er mange ledige tider til vaccination, og samtidig er det blevet mere fleksibelt at booke sin tid. For eksempel kan man bestille tider på forskellige vaccinationssteder, så man kan blive vaccineret, selvom man holder ferie i en anden region. Det kræver bare et opkald til en af de regionale hotlines, som kan hjælpe med at booke en tid der, hvor man opholder sig på vaccinationstidspunktet.
”Vi går nu ind i den afgørende sidste fase, hvor det eneste der nu står tilbage er, at alle, der er inviteret, får bestilt tid til deres vaccinations-forløb. Vi er virkelig godt på vej. Næsten 3 ud af 4 har fået første stik, og tæt på halvdelen er færdigvaccinerede. Men vi skal have de sidste med. Heldigvis er der masser af ledige tider. Vi har vaccinerne, og regionerne står klar med ekstra indkaldt mandskab. Så en opfordring herfra er, at gå ind og få booket en tid,” siger Bolette Søborg.
Endelig er det også muligt at blive skrevet op på regionernes ventelister, eller ringelister, som de også bliver kaldt. Det giver mulighed for at blive ringet op på dagen, hvis der kommer afbud, eller der af andre grunde er vacciner i overskud.
Få svar på dine spørgsmål om vaccination til de 12-15-årige
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn på 12 år og derover bliver vaccineret mod COVID-19.
- Når flere er vaccineret, kan vi bedre stå imod smitten og nye varianter.
- Lige nu har vi en mere smitsom variant af coronavirus i Danmark. Ved også at vaccinere de 12-15 årige, får vi bedre kontrol med epidemien og kan forhindre smitte, når vi går ind i efteråret
- Vaccinerede børn er med til at stoppe smittekæder, og dermed er de med til at passe på vores ældre og sårbare familiemedlemmer, der ikke er vaccinerede eller har lavere effekt af vaccinen
- Den øgede immunitet i befolkningen giver både børn og voksne en mere normal hverdag uden test og smitteopsporing
- Vaccinen beskytter effektivt børn mod at blive syge af COVID-19. Børn bliver dog sjældent alvorligt syge