Gavn og skade ved screeningsprogrammet for tarmkræft
Det debatteres jævnligt, hvilke gavnlige og skadelige virkninger, screeningprogrammet for tarmkræft har. Her har vi samlet de væsentligste argumenter for og imod.
De væsentligste gavnlige virkninger ved at deltage i screeningsprogrammet for tarmkræft er følgende:
Bedre overlevelse
Undersøgelsen af afføringsprøven kan finde tegn på blod, som ikke er synligt med det blotte øje – tegn på blod i afføringen kan skyldes kræft eller forstadier til kræft. Jo tidligere kræft opdages, jo mindre risiko er der for, at sygdommen har spredt sig. Dermed stiger chancen for, at sygdommen kan helbredes og risikoen for at dø af tyk- og endetarmskræft bliver mindre.
Mere skånsom behandling
Undersøgelsen kan finde kræft, før den har spredt sig. Hvis kræft eller forstadier til kræft i tyk- og endetarm findes tidligt, kan du ofte blive tilbudt en mere skånsom kirurgisk behandling og risikoen for at skulle have for medicinsk behandling for kræftsygdommen nedsættes.
De væsentligste skadevirkninger ved at deltage i screeningsprogrammet for tarmkræft er følgende:
Falsk alarm
Selvom afføringsprøven viser, at der er tegn på blod i afføringen, er det ikke sikkert, at det skyldes kræft. Det kan f.eks. skyldes rifter ved endetarmsåbningen eller hæmorider – begge dele er ufarlige. En falsk alarm kan udløse frygt og bekymring for alvorlig sygdom.
Falsk tryghed
Selvom prøven viser, at der ikke er fundet tegn på blod i afføringen, kan man alligevel godt have eller få kræft i tyk- og endetarm på et senere tidspunkt, da undersøgelsesmetoden ikke har 100 % garanti for at finde alle tegn på blod. Det kan give en falsk tryghed, som gør, at man ikke går til lægen selvom man har symptomer på tarmkræft. Henvend dig derfor altid til egen læge, hvis du oplever symptomer på tarmkræft. Symptomer som ændrede afføringsmønster, tarm tømmer sig ikke ordentligt, uforklaret træthed, mavesmerter, blod eller slim i afføringen eller vægttab uden grund.
Ubehag ved kikkertundersøgelse
Kikkertundersøgelsen og den forudgående udrensning af tarmen er for mange ubehagelig, men det er forskelligt fra person til person, hvor stort ubehaget er.
Overbehandling ved eventuel kikkertundersøgelse
Hvis cellerne i tarmens slimhinde vokser mere, end de skal, opstår der små udvækster (polypper). Ved kikkertundersøgelsen fjernes alle polypper - også de godartede, som ikke ville have udviklet sig til kræft. Dermed behandles nogle personer unødvendigt.