Materialer om mad og måltider til ældre
Sundhedsstyrelsen udgiver løbende forskellige materialer, vejledninger, rapporter og erfaringsopsamlinger inden for emnerne ernæring, mad og måltider til svækkede ældre.
Her kan du se de nyeste udgivelser og dem vi stadig synes er relevante i forhold til mad, måltider og ernæring til ældre fx i ældreplejen.
Nederst på siden har vi samlet tidligere og ikke helt så aktuelle udgivelser i et arkiv. Her kan du fx finde de mange udgivelser lavet i projektet God Mad Godt Liv.
Underernæring og småtspisende - anbefalinger m.m.
Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko, 2022
Vejledning der omhandler underernæring og beskriver indsatsen omkring tidlig opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko. Vejledningen er målrettet kommune, sygehus og almen praksis og skal bidrage til at understøtte en sammenhængende tværsektoriel og tværfaglig ernæringsindsats for den enkelte borger og patient.
Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko
Kort om småtspisende, 2022
Pjece til plejepersonale i ældreplejen, der hjælper ældre med indkøb, tilberedning af mad eller hjælp i forbindelse med måltider. Indeholder viden, praktiske råd og vejledning om ældre i ernæringsrisiko. Kan også læses af pårørende.
Materialer til småtspisende, der skal tage på eller stabilisere deres vægt, 2022
Inspiration til dagens mellemmåltider
Erfaringsopsamling om tværfaglige ernæringsindsatser, 2022
Tværfaglige ernæringsindsatser for underernærede ældre eller ældre med uplanlagt vægttab. Erfaringerne er samlet i denne rapport.
Erfaringsopsamling om tværfaglige ernaeringsindsatser
Anbefalinger og beskrivelser af god praksis for ernæringsindsats til ældre med uplanlagt vægttab, 2015
Faglige anbefalinger og beskrivelser af god praksis for ernæringsindsats til ældre med uplanlagt vægttab
Anbefalinger og beskrivelser af god praksis for ernæringsindsats til ældre med uplanlagt vægttab
Tidlig opsporing af forringet helbredstilstand og nedsat funktionsevne hos ældre mennesker, 2013 & 2017
En sammenfattende rapport med anbefalinger til værktøjer til tidlig opsporing af sygdomstegn, nedsat fysisk funktionsevne og underernæring hos ældre medicinske patienter. Udgivelsen fra 2017 er et supplement til og en videreudvikling af rapporten fra 2013
Tidlig opsporing af forringet helbredstilstand og nedsat funktionsevne hos ældre mennesker
Generelle anbefalinger
Forebyggelsespakke - Mad og Måltider 2018
Forebyggelsespakken Mad og Måltider, der skal understøtte kommunens arbejde med at fremme sunde mad- og måltidsvaner hos borgerne. Forebyggelsespakken er udgivet af Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen i fællesskab. Størstedelen af anbefalingerne i forebyggelsespakken om mad og måltider er baseret på gennemgang af dansk litteratur, som er suppleret af international litteratur, hvor det er relevant. Litteraturen omfatter centrale videnskabelige artikler og rapporter, der opsummerer viden og kommer med anbefalinger til indsatser, der fremmer sunde mad- og måltidsvaner
Forebyggelsespakke Mad og Måltider 2018
Anbefalinger for den danske institutionskost, 2016
Anbefalinger for den danske institutionskost er rettet mod personer, der har ansvaret for eller arbejder med kosten i institutioner, hvor bespisningen indgår som en del af institutionens funktion eller behandling.
Anbefalinger for den danske institutionskost
Den Nationale Kosthåndbog, 2016
Den nationale kosthåndbog viser, hvordan man lever op til de officielle kostanbefalinger, når man laver mad til mange. Kosthåndbogen er rettet mod personer der enten har ansvaret for, eller arbejder med kosten.
National handlingsplan for måltider og ernæring til ældre i hjemmeplejen og plejeboligen, 2013
Handlingsplan til kommuner med konkrete anbefalinger til madservicetilbud, der kommer ældre til gavn og er med til at øge opmærksomheden på måltidets betydning for ældres sundhed og livskvalitet.
National handlingsplan for måltider og ernæring til ældre i hjemmeplejen og plejeboligen
Måltidet, indretning m.m.
Idékatalog: Idéer til gode måltider, 2012
Ideer, der kan bidrage til at skabe gode måltidsoplevelser for ældre i eget hjem og i plejeboliger.
Idékatalog: Idéer til gode måltider
Det gode måltid. Opskrifter og ideer til indretning, 2011
Guide med gode råd og idéer til, hvordan man med små og billige ændringer kan skabe store effekter i indretningen af plejecenterets spiseområder.
Det gode måltid. Opskrifter og ideer til indretning
Året rundt – Evighedskalender, 2015
Evighedskalenderen er udarbejdet til brug for at skabe stemning omkring måltiderne og gøre dem til noget særligt for de ældre. Kalenderen giver forslag til aktiviteter og samtaleemner i forbindelse med måltiderne.
Evalueringer
Evaluering af forsøgsordning med styrket frit valg, 2021
En evaluering om styrket frit valg inden for madservice med viden og erfaringer fra de to forsøgskommuner, der deltog i forsøgsordningen
Arkiv
Ernæringsvurdering, 2013
Materialer fra projektet God mad - Godt liv, 2011-2013
Fyld dagens måltid op med energi
Mad- og måltidspolitik på ældreområdet( Skabelon)
Menuplaner med fokus på sæsonernes råvarer
Veje til god mad og godt liv for ældre borgere – til indtaster den kommunale forvaltning
Veje til god mad og godt liv for ældre borgere – til indtaster i plejen
Veje til god mad og godt liv for ældre borgere – til indtaster i køkkenerne
Hvilken betydning har produktionsform og emballage for appetitten?
Rapport projekt: "Udvikling af et redskab til ernæringsvurdering og behandling af ældre"
Styr på kvaliteten - kom godt i mål med mad- og måltidspolitik
Valgmuligheder giver tilfredse ældre borgere
Baggrundsmateriale til kvalificering af indholdet af en måltidspolitik
Cost-effectivness studie af tværfaglig ernæringsintervention blandt skrøbelige underernærede ældre