Pulje til udvikling af ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge 2024-2027
Pulje til udvikling af ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge 2024-2027 udmøntes til kommuner til projekter og indsatser med fokus på at udvikle og styrke ryge- og nikotinstoptilbud målrettet børn og unge under 25 år.
Puljen er et initiativ fra den politiske aftale om en forebyggelsesplan målrettet børn og unges brug af tobak, nikotin og alkohol fra november 2023. I alt gives der 58,5 mio. kr. til 17 projekter med 38 kommuner til at udvikle og afprøve stoptilbud målrettet børn og unge i perioden 2024-2027.
Puljens formål er at styrke kommunernes ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge igennem:
- etablering af tilbud til børn og unge, der ønsker hjælp til at komme af med deres nikotinafhængighe
- oparbejdelse af kompetencer i kommunerne til at arbejde med nikotinafvænning målrettet børn og unge
- udvikling af en eller flere bæredygtige modeller for kommunale ryge- og nikotinstoptilbud målrettet børn og unge, som kan sættes i drift i alle kommuner.
Kommunerne har kunnet søge om støtte til udvikling og afprøvning af ryge- og nikotinstoptilbud i børn og unges nærmiljø; herunder fx grundskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser og foreninger.
Da det er hensigten med puljen, at der skal udvikles én eller flere modeller, som sættes i drift i alle kommuner, er det væsentligt, at der opnås erfaringsopsamling fra både land- og bykommuner, og at der er variation i kommunernes socioøkonomi.
Det er desuden væsentligt, at de udviklede tilbud til børn og unge ikke erstatter de eksisterende kommunale rygestoptilbud til voksne.
Derfor er det et krav, at de deltagende kommuner som minimum opretholder deres etablerede rygestoptilbud ved siden af deltagelse i denne pulje.
Ansøgningsfrist
11. marts 2024 kl. 12.00
Formål
Puljens formål er at styrke kommunernes ryge- og nikotinstoptilbud målrettet børn og unge. Dette gøres ved, at der:
- etableres tilbud til unge, der ønsker hjælp til at komme af med deres nikotinafhængighed
- oparbejdes kompetencer i kommunerne til at arbejde med nikotinafvænning målrettet unge
- udvikles en eller flere bæredygtige modeller for kommunale ryge- og nikotinstoptilbud målrettet børn og unge, som kan sættes i drift i alle kommuner.
Hvem kan søge (ansøgerkreds)?
Alle kommuner kan søge.
Der forventes at være midler til omkring 30 projekter med deltagelse op til 40 kommuner. Det vil sige, at der vil være mulighed for at etablere tilbud, der går på tværs af kommuner. Da det er hensigten med puljen, at der skal udvikles en eller flere modeller, som sættes i drift i alle kommuner, er det væsentligt, at der opnås erfaringsopsamling fra både land- og bykommuner, og at der er variation i kommunernes socioøkonomi.
Da tilbud til børn og unge ikke skal erstatte rygestoptilbud til voksne, er det et krav, at de deltagende kommuner som minimum kan opretholde deres etablerede rygestoptilbud ved siden af deltagelse i denne pulje.
Følgende kommuner har fået tildelt puljemidler
- Assens Kommune – Bryd nikotinkæden – Anerkende Stopforløbet, 1.715.556 kr.
- Bornholms Regionskommune - Ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge under 25 år på Bornholm, 3.303.411 kr.
- Frederiksberg og København Kommuner - Start med at stoppe, 5.900.000 kr.
- Frederikssund Kommune - Udvikling og afprøvning af stopforløb til unge i Frederikssund Kommune, 451.322 kr.
- Gentofte, Ballerup, Rudersdal og Gladsaxe Kommuner - Nye veje til ryge- og nikotinstop for børn og unge i Gentofte, Ballerup, Rudersdal og Gladsaxe kommuner, 6.776.500 kr.
- Guldborgsund, Næstved, Faxe, Holbæk og Vordingborg Kommuner - UNG: Stop op! Drop nikotinen! Nikotinstop for unge i Næstved, Vordingborg, Faxe, Holbæk og Guldborgsund Kommune, 7.020.589 kr.
- Hedensted Kommune - Sammen om Hedenstedernes nikotinfrie ungdom, 1.047.600 kr.
- Helsingør Kommune - Ryge- og nikotinstoptilbud til unge på ungdomsuddannelser i Helsingør Kommune, 2.276.917 kr.
- Horsens Kommune - Nikotinfri, ung og sund i Horsens Kommune, 1.337.124 kr.
- Kolding Kommune - Skoletilpasset stopforløb, 2.743.605 kr.
- Nyborg Kommune - Uafhængig af Nikotin, 2.377.168 kr.
- Rebild Kommune - Ud af afhængigheden, 2.074.490 kr.
- Roskilde Kommune - Ung uden nikotin – Et tværfagligt samarbejdsprojekt mellem Roskilde Kommune og ungdomsuddannelserne i kommunen, 2.465.574 kr.
- Skanderborg og Odder Kommune - Ung Nikotin Stop - Et tværgående samarbejde om nikotinstop for unge op til 25 år, 2.957.479 kr.
- Struer og Lemvig Kommuner - Nikotinfrit Ungdomsliv i Lemvig og Struer, 3.381.872 kr.
- Vallensbæk, Albertslund, Brøndby Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre og Tårnby Kommuner - Giv afhængighed et spark, 5.190.620 kr.
- Viborg, Skive og Silkeborg Kommuner - Nikotinfrit ungeliv - du er en stjerne, pas godt på din hjerne, 7.478.166 kr.
Målgruppe
Puljens målgruppe er børn og unge under 25 år, der bruger tobaks- eller nikotinprodukter, og som ønsker hjælp til at stoppe.
Projektperiode
I puljen er det muligt at søge om projekter, der forløber over en 4-årig periode med opstart i 2024 og afslutning senest 31. december 2027.
Hvad kan der søges støtte til?
- Der kan søges om støtte til udvikling og afprøvning af stoptilbud i børn og unge nærmiljø; herunder fx grundskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser og foreninger.
Ansøgere bedes forholde sig til følgende overordnede temaer, som også går igen i ansøgningsskemaet til puljen:
Rekruttering til stoptilbud - Indhold i stoptilbud
- Målgruppe for stoptilbuddet
- Kompetenceudvikling af stoprådgivere
- Brug af (vederlagsfri) medicin (under forudsætning af, at stoprådgiveren laver en plan for at trappe ud af medicinen)
- Forældreinddragelse
- Forankring
Da der er tale om en udviklingspulje, er det vigtigt, at de kommuner, der søger om midler, beskriver egne refleksioner over hvilke indsatser, der er relevante at afprøve.
Midler til fordeling
Der er i alt 58,6 mio. kr. til fordeling til ansøgere i perioden 2024-2027. Se puljeopslaget for en mere detaljeret beskrivelse af puljens økonomi.
Udbetaling af tilskud
Efter Indenrigs- og Sundhedsministerens beslutning om endelig fordeling af midlerne, vil alle ansøgere modtage orientering om endeligt tilsagn eller afslag fra Sundhedsstyrelsen med angivelse af rammer og retningslinjer for tildelt støtte. Tilbagemeldingen forventes at ske senest andet kvartal 2024.
Finanslovskonto
Udviklingspulje til rygestop, finanslovskonto: 16.21.19.20
Ansøgningsmateriale
Ansøgningsskemaer (skema 1 og 2)
Vejledning til udfyldelse af ansøgnings- og budgetskemaer
Evaluering af puljen
Der er desuden afsat midler til evaluering af puljen for at få konkret viden om, hvad der virker, når det kommer til ryge- og nikotinafvænning for børn og unge, og for at udbrede erfaringer på tværs af kommuner.
Som led i evalueringen vil der løbende blive samlet og delt viden fra projekterne. Der vil desuden blive holdt seminarer både midtvejs og i slutningen af puljeperioden, hvor kommunerne får mulighed for at udveksle viden og indsigter. Både projektkommuner og de øvrige kommuner inviteres til at deltage i seminarerne.
Relevant materiale udviklet af projektkommunerne for puljemidler og af den eksterne evaluator vil løbende blive offentliggjort på denne side.