Anbefalinger og inspiration til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd i ældreplejen
Sundhedsstyrelsen udgav i december 2020 en række anbefalinger og inspiration til at forebygge, håndtere og lære af udadreagerende adfærd og voldsomme episoder i ældreplejen. Anbefalingerne sætter fokus på, hvordan der kan skabes trivsel og tryghed for både borgere og medarbejdere.
Formålet med anbefalingerne er at sætte en fælles, faglig retning for arbejdet med at forebygge, håndtere og lære af udadreagerende adfærd i ældreplejen. Anbefalingerne bygger på virksomme metoder inden for ældreområdet, det socialfaglige område og på arbejdsmiljøområdet og tager afsæt i relevant lovgivning på områderne.
Anbefalingerne, som blev offentliggjort i 2020, udgør det faglige fundament for udmøntningen af de øvrige initiativer i handlingsplanen.
Anbefalinger og inspiration til at forebygge, håndtere og lære af voldsomme episoder og udadreagerende adfærd i ældreplejen – kort udgave
Anbefalingerne er baseret på eksisterende viden og erfaringer med at forebygge, håndtere og lære af udadreagerende adfærd og voldsomme episoder.
Afdækning af eksisterende viden, metoder og praksis
Anbefalingerne blev udarbejdet på baggrund af en afdækning af eksisterende viden, metoder og praksiserfaringer i forhold til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd i ældreplejen på både arbejdsmiljøområdet og demens- og ældreområdet. Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) gennemførte afdækningen for Sundhedsstyrelsen. Rapporten blev publiceret i 2020.
Sammenhæng med øvrige indsatser
Der gennemføres lige nu en række andre aktiviteter, som understøtter arbejdet med anbefalingerne i praksis.
Implementerings- og læringsforløb er blevet gennemført i 69 kommuner med henblik på at implementere anbefalingerne i praksis.
Læs om Implementerings- og læringsforløb her.
UCN act2learn har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udviklet et diplommodul i forebyggelse, håndtering og læring af udadreagerende adfærd og voldsomme episoder. Der har været høj efterspørgsel og stor tilfredshed hos deltagerne, og holdene udbydes derfor stadig.
Læs om diplommodul og tilmeld dig her.
Sundhedsstyrelsen har desuden afholdt regionale netværksmøder og udarbejdet en række materialer for at understøtte arbejdet.