Manglende viden om influenzavaccination afholder risikogrupper fra at blive vaccineret
Danskere, der har særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza, fravælger vaccination. Ny kampagne tager fat om de myter, der afholder tusindvis af danskere fra at blive vaccineret, selv om de er i risiko for at blive alvorligt syge og i værste fald at dø som følge af influenza.
Danskere, der har særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza, fravælger vaccination. Ny kampagne tager fat om de myter, der afholder tusindvis af danskere fra at blive vaccineret, selv om de er i risiko for at blive alvorligt syge og i værste fald at dø som følge af influenza.
En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen blandt danskere med særlig risiko for at blive alvorligt syge af influenza viser, at op mod halvdelen af de adspurgte fravælger vaccination, fordi de mangler viden om vaccinationens virkning og bivirkninger. Lider man af sygdomme som hjerte-karsygdom, nedsat lungefunktion, astma, nedsat immunforsvar, diabetes, eller er man over 65 år, svært overvægtig (BMI > 40) eller er gravid i 12. uge eller mere, er man i særlig risiko for at blive alvorligt syg som følge af influenza.
Undersøgelsen tegner et nedslående billede af, at mange i disse grupper fravælger vaccinationen, fordi de mener, at de ikke er særligt udsatte, fordi de ikke tror vaccinationen virker, fordi de mener, der er for alvorlige bivirkninger, eller fordi de mener, at immunforsvaret nok selv skal gøre arbejdet.
Ifølge læge i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm dokumenterer undersøgelsen, at mange af myterne om influenzavaccination er sejlivede:
- Der er alt for mange i risikogrupperne, der tror, at influenza ikke er alvorligt for dem, og som heller ikke tror, de er i særlig risiko for overhovedet at blive smittet. Det er bekymrende, at disse opfattelser får folk til at fravælge vaccination, når fakta desværre er, at der hvert år dør 1000-2000 mennesker som følge af influenza. Vaccination er den bedste beskyttelse, vi har.
En anden ting, som afholder mange i risikogrupperne fra at blive vaccineret, er bekymringen for bivirkninger:
- Alle vacciner kan have bivirkninger, men langt de hyppigste bivirkninger er forholdsvis harmløse som f.eks. ømhed, hævelse eller kortvarig feber. Mere alvorlige bivirkninger er yderst sjældne. Det bedste man kan gøre, hvis man er bekymret for bivirkninger, er at tale med sin læge inden vaccination. Lægen kan informere om de mulige bivirkninger, ved præcis den vaccine man får, og man kan få en snak om, hvorvidt der er forhold der gør, at man er i øget risiko for at opleve bivirkninger, siger Søren Brostrøm.
Nu sætter Sundhedsstyrelsen gang i en kampagne, der skal få de mange, som kan få en gratis vaccination, til at overveje en ekstra gang, om det ikke var en god ide at tage imod tilbuddet. Influenza kan være alvorligt, men det er let at beskytte sig med en vaccination, lyder budskabet i kampagnen.
Hold øje med vaccinationstilbud i dit lokalområde
Også i år kan ældre og borgere med bestemte sygdomme blive vaccineret gratis fra den 1. oktober og året ud. For gravide efter 12. uge gælder det gratis tilbud frem til 1. marts 2016.
Man kan få vaccinationen hos sin egen læge, og mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker. Hold øje med, hvad der er af tilbud i lokalområdet. Hvis man er for svækket til at forlade sit hjem, kan man tale med sin læge om mulighederne for at blive vaccineret hjemme.
Influenzaen rammer typisk landet fra sidst i november til starten af december, og derfor bør man blive vaccineret i oktober/november.
Find flere informationer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside beskytdigmodinfluenza.dk
Fakta
Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør 1000-2000 personer på grund af influenza.
Under en epidemi med sæsoninfluenza skønnes op mod 1/5 af den danske befolkning at blive smittet.
Beskyt dig mod influenza
Sådan beskytter du dig selv og andre mod influenza:
- Bliv vaccineret, hvis du tilhører en risikogruppe.
- Vask hyppigt hænder med vand og sæbe. Lær dine børn at gøre det samme.
- Host eller nys i ærmet. Undgå andres host eller nys.
- Bliv hjemme, hvis du er syg.