Stadig flere med kronisk sygdom bliver vaccineret mod influenza
I årets kampagne for influenzavaccination opfordrer Sundhedsstyrelsen personer med kroniske sygdomme til at blive vaccineret mod influenza. Opgørelser fra Statens Serum Institut viser, at flere og flere med kroniske sygdomme tager imod den gratis vaccination, der kan mindske risikoen for at blive alvorligt syg som følge af influenza.
I årets kampagne for influenzavaccination opfordrer Sundhedsstyrelsen personer med kroniske sygdomme til at blive vaccineret mod influenza. Opgørelser fra Statens Serum Institut viser, at flere og flere med kroniske sygdomme tager imod den gratis vaccination, der kan mindske risikoen for at blive alvorligt syg som følge af influenza. Men der er stadig lang vej til WHO’s anbefalede dækning.
Efteråret er over os, og derfor er der igen mulighed for at få en gratis influenzavaccination, hvis man tilhører en af de grupper, der for eksempel kan få en alvorlig luftvejsinfektion som følge af influenza.
Du er i særlig risiko, hvis du:
- Har en kronisk sygdom som for eksempel astma, KOL eller diabetes
- Er 65 år eller derover
- Er svært overvægtig (BMI over 40)
- Eller er gravid efter 12. uge
Derfor kan du få en gratis vaccination, der kan minimere risikoen for alvorlig sygdom. Og ifølge læge Louise Lauridsen fra Sundhedsstyrelsen er der god grund til at få vaccinationen:
”I Sundhedsstyrelsen anbefaler vi alle i risikogrupperne at blive vaccineret. Vi vaccinerer risikogrupper som for eksempel folk med diabetes, for at undgå alvorlig sygdom forårsaget af influenza. Immunforsvaret fungerer dårligere med alderen, også selv om man i øvrigt er sund og rask. Derfor anbefaler vi også, at alle, der er 65 år eller derover bliver vaccineret, så de er beskyttet af vaccinationen”, siger læge Louise Lauridsen fra Sundhedsstyrelsen.
Antallet af influenzavaccinerede blandt danskere med kronisk sygdom har været støt stigende, viser tal fra Statens Seruminstitut. Hvor der i sæson 2009/2010 var knap 92.000 i risikogruppen, der blev vaccineret mod influenza, var tallet i sidste sæson oppe på over 108.000.
Danmark halter dog stadig efter de internationale målsætninger for influenzavaccination. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at minimum 75 procent af borgere over 65 år bliver vaccineret, og der er vi ikke nået til i Danmark endnu. Sidste år valgte 47 procent over 65 år at lade sig vaccinere mod influenza.
Vaccinationen er gratis fra den 1. oktober og resten af året, hvis du tilhører en af de grupper, der er i særlig risiko. Gravide kan dog få vaccinen gratis frem til 28. februar 2018, og det samme kan personer med immundefekt og deres husstandskontakter.
Er du førtidspensionist, kan du også blive vaccineret gratis.