Tidlig opsporing skal sikre ældres helbred
Sundhedsstyrelsen udgiver nye anbefalinger til tidlig opsporing af forringet helbredstilstand og nedsat funktionsevne hos ældre mennesker. Anbefalingerne skal støtte kommunerne i deres arbejde med tidlig opsporing.
Nye anbefalinger skal støtte kommunerne i arbejdet med tidlig opsporing for at undgå forværring af helbredstilstand og funktionsevne. Tidlig opsporing er vigtigt, så man hurtigere kan opdage tegn på svækkelse og eventuelt opstarte behandling.
”Vi har valgt de redskaber, som bliver brugt mest i kommunerne til tidlig opsporing, og så har vi præciseret arbejdsgange og kompetencer,” siger Lone Thomsen, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsens Enhed for Ældre og Demens.
I udgivelsen præsenteres også to nye redskaber – UCLA 3 og TOBS. UCLA 3 kan kommunerne anvende til at opspore ensomhed og social isolation hos ældre mennesker, og TOBS bruges til at måle vitale parametre som fx puls og temperatur. Begge redskaber kan benyttes til at kvalificere de observationer, som medarbejderne gør sig hos borgerne i hverdagen. På baggrund af den tidlige opsporing kan kommunerne derefter vurdere den enkelte borger og igangsætte relevante initiativer.
Målgruppen for udgivelsen er ledere og projektledere samt private og kommunale leverandører af hjemmepleje, hjemmesygepleje og plejecentre, så de kan bruge de konkrete anbefalinger i deres organisering og kommunikation med deres medarbejdere. Anbefalingerne retter sig mod de primære aktører i tidlig opsporing, nemlig medarbejdere i hjemmeplejen, hjemmesygeplejen og på plejecentrene.
Anbefalingerne beskriver også, hvordan medarbejderne kan inddrage øvrige relevante faggrupper og samarbejde med eksempelvis almen praksis. Anbefalingerne skal hjælpe dem med at udvikle deres arbejdsgange i forbindelse med tidlig opsporing og dermed støtte kommunernes videres opsporingsindsats.
Anbefalingerne er en uddybning af Sundhedsstyrelsens tidligere udgivelse fra 2013 Værktøjer til tidlig opsporing af sygdomstegn, nedsat fysisk funktionsniveau og underernæring – Sammenfatning af anbefalinger. Udgivelsen er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen med rådgivning fra en referencegruppe, og publikationen har desuden været i offentlig høring.
Anbefalingerne kommer som led i udmøntningen af handlingsplanen Styrket indsats for ældre medicinske patient – National Handlingsplan 2016. Udgivelsen indeholder en række redskaber, som kan anvendes til tidlig opsporing.
Anbefalinger om Tidlig opsporing af forringet helbredstilstand og nedsat funktionsevne hos ældre mennesker