Patienter får ikke automatisk det billigste tramadol depotpræparat
Der er stor prisforskel på perorale depotformuleringer med tramadol. Det er nemlig ikke alle depotpræparaterne med tramadol, der er indbyrdes generisk substituerbare, og da der er prisforskelle, har kun nogle generelt tilskud.
Der er stor prisforskel på perorale depotformuleringer med tramadol. Det er nemlig ikke alle depotpræparaterne med tramadol, der er indbyrdes generisk substituerbare, og da der er prisforskelle, har kun nogle generelt tilskud. Det vil sige, at patienten ikke automatisk får det billigste præparat.
Der er generelt tilskud til fx Tradolan Retard, og her findes flere præparater i samme substitutionsgruppe. Prisen for billigste depotpræparat er aktuelt under 200 kr. for 100 stk. á 100 mg (før tilskuddet er trukket fra). Der er også tilskud til Dolol Retard UNO, som ikke er generisk substituerbar med andre tramadol præparater, da den kun skal doseres én gang i døgnet. Prisen er aktuelt ca. 150 kr. for 100 stk. á 100 mg.
Derimod ydes der fx ikke tilskud til Mandolgin Retard eller Gemadol Retard, så her vil patienten skulle betale den fulde pris (aktuelt ca. 300-400 kr. for 100 stk. á 100 mg.).
I 2016 blev der indløst recepter på over 30 millioner tramadol depot tabletter/kapsler, hvoraf 14% var ikke- tilskudsberettede præparater, medmindre patienten havde en enkelttilskudsbevilling (IRF´s beregninger baseret på tal fra medstat.dk; august 2018).
Blandt tramadol depot præparaterne er det kun Gemadol Retard (generisk substituerbar med Tramadolhydrochlorid Orifarm), som fås i en styrke på 50 mg. Denne styrke kan være relevant i forbindelse med nedtrapning, eller hvis der kun er behov for 50 mg 1 gang dagligt. Her kan det være relevant at overveje at søge enkelttilskud. I 2016 blev der ordineret 3,5 millioner Gemadol Retard depotkapsler (inkl. generisk substituerbare præparater), hvoraf 85% var på 50 mg styrken. Alternativt kan man overveje opstart eller omlægning til depot morfin (fx Contalgin), som blandt andet findes i en 5 mg og 10 mg depottablet (50 mg tramadol svarer til 10-15 mg morfin).
Generelt bør morfin overvejes som førstevalget til de fleste patienter med indikation for opioidbehandling, da det eksempelvis har færre interaktioner end øvrige opioider og er mere fleksibel i forhold til dosering. Derudover kan ca. 10 % af befolkningen ikke omdanne tramadol til den aktive metabolit.
Der er altså god grund til at se på pris og overveje morfin, før du vælger at udskrive en recept på tramadol depot; prisforskellen for patienten kan være stor. Ved opslag på medicinpriser.dk kan man under det enkelte præparat se pris, substitutionsmuligheder og tilskudsstatus.
Generelt vurderer IRF i Sundhedsstyrelsen, at det er usikkert, om balancen mellem gavnlige og skadelige virkninger af opioid behandling er positiv for de fleste patienter med kroniske nociceptive smerter. De patienter, som har gavn af behandlingen, vil typisk kunne identificeres inden for de første 1 til 2 behandlingsmåneder, idet opioiddosis i denne periode gradvist optitreres og justeres. Hvis der ikke opnås klinisk respons, forventes det ikke, at dette vil ændres, og behandlingen bør seponeres.
IRF har særlig fokus på smerteområdet rettet mod læger i almen praksis. Det skyldes både en faglig bekymring over det høje forbrug af opioider, samt at de kliniske miljøer efterspørger faglig vejledning om smertebehandling. Du kan læse om indsatsen på irf.dk.